Сесия на Общински съвет Пловдив
Сесия на Общински съвет Пловдив / DarikNews
Предложението, с което трябваше да се възложи на управителя на пловдивския Онкодиспансер да закупи медицинска апаратура на стойност 600 хиляди лева от бюджета на диспансера за лечение на болни от коронавирус инфекция в други две общински болници, беше оттеглено днес още в началото на сесията на Общинския съвет в Пловдив. Според предложението апаратурата, за която бяха предвидени парите, е част от оборудването, отправено като искане към общината от МБАЛ "Св. Мина" и МБАЛ "Св. Пантелеймон". 

Парите са част от средства, предвидени за изграждане на паркинг и строително-ремонтни дейности в КОЦ-Пловдив, заяви от трибуната на местния парламент кметът на града под тепетата Здравко Димитров. Той определи като манипулация медийните публикации по темата, в които се заявява, че се вземат от парите на онкоболните за лечение на болните от COVID-19 и заяви, че оттегля точката, защото това е единственият начин да се спрат всякакви манипулации по темата, че се посяга на пари за лекарства на онкоболните. 

Припомняме, че тази сутрин темата бе повдигната и по време на брифинга на Националния оперативен щаб, а ген.-майор Венцислав Мутафчийски заяви категорично, че няма законова възможност пари за лекарства на онкоболните да бъдат прехвърляни за лечение на други пациенти. 

Кметът на Пловдив Здравко Димитров
DarikNews

"Това фактически е абсолютно невъзможно, защото лекарствата се осигуряват с държавно делегирани средства. Тези хора са от рисковите групи и грижата за тях е с най-висок приоритет за нас!", подчерта Димитров. И добави, че ще търси други варианти, за да набави нужните пари за закупуване на медицинската апаратура за двете общински болници, в които ще се лекуват болни от COVID-19.  
 
 
Здравко Димитров коментар

Кметът на Пловдив Здравко Димитров оттегли предложението за използване на средства, определени за изграждането на паркинг и СМР на Комплексния онкологичен център за лечение на болни от COVID-19 в други две общински болници.

Публикувахте от DarikNews.bg Пловдив в Четвъртък, 9 април 2020 г.
На сесията днес съветниците гласуваха данъци и такса смет да се плащат с отстъпка до 30 юни, отмениха тротоарното право за времето на извънредното положение в общината, отложиха петкратното вдигане на строителните такси и премахнаха тавана от 20 хиляди лева за даренията, които градоначалникът може да приема по време на извънредното положение.