/ ДГС-Шумeн
Подмяната на печките на твърдо гориво с екологични отоплителни уреди на близо 2 600 домакинства от Смолян, се отлага за пролетта. Това съобщи кметът на община Смолян Николай Мелемов. По предварителна информация, това щеше да се случи в началото на този отоплителен период, като домакинствата щяха да получат котли на пелети, газови котли, климатици и други безплатно. Като въпросната процедура е по Оперативна програма „Околна среда“, свързана с промяна на горивна база на домакинствата в Смолян.

„Очакваме актуална информация за програмата по отношение на финални изисквания и срокове за нейното стартиране. По информация на Управляващия орган на ОПОС се изготвят насоки за кандидатстване, като същите следва да бъдат съгласувани с Европейската комисия.

С оглед навлизане в третото тримесечие на годината и нужните административни срокове по кандидатстване на общината за финансиране, разглеждане и одобрение на проектите, както и предстоящите процедури по Закона за обществените поръчки, е невъзможно предоставяне на отоплителни уреди на крайните бенефициенти преди започване на предстоящия зимен отоплителен сезон“, коментира Мелемов.

Според него, Община Смолян остава в готовност да предоставя актуална информация, както и да подготви нужните документи за кандидатстване, когато процедурата бъде стартирана официално от Министерството на околната среда и водите, което се очаква да стане след есента.

„Това означава, че отоплителните уреди ще бъдат предоставени на смолянчани евентуално от пролетта на 2019 г.“, добави градоначалникът на Смолян.