откриха паметна плоча на Христо Проданов в Смолян
откриха паметна плоча на Христо Проданов в Смолян / netinfo
Паметна плоча на алпиниста Христо Проданов бе открита днес в поделението в Смолян, като инициативата е част от празничната програма на 101 – Алпийски батальон в родопския град.

откриха паметна плоча на Христо Проданов в Смолян
netinfo

Плочата с образа на първият българин, покорил Еверест бе открита от приятелят на Христо, Петър Даскалов, с който е направил първите стъпки в алпинизма и зам.-областният управител Владимир Гърбелов. Именно в Смолянското поделение, Христо Проданов е отбил своята военна служба. По този повод във военният музей е направен и специален кът с фотоси и документи, които разказват за престоя на алпиниста в поделението.

откриха паметна плоча на Христо Проданов в Смолян
netinfo

„Аз бях чувал, но не бяхме се задълбочавали в историята, но когато вече имахме и документ от централния военен архив, който потвърждаваше категорично с дати служенето на Христо в тогавашното поделение 60 020 в Смолян, прегърнахме идеята и започнахме от около шест месеца да готвим това събитие“, коментира подп. Димитър Кацаров, командир на Смолянския военен полк. Той сподели още, че за историческия кът са успели да намерят ценен снимков материал от Карлово и Смолян. „Направихме експозиция със снимки, на които се вижда Христо Проданов. Той е участвал във всички алпийски ски подготовки на полка в местностите „Торлука“,“ Зъбчето“ и Пампорово. Разполагаме с около 20 негови снимки, връщайки се 55 години назад с историческите факти, които успяхме да намерим“, добави подп. Кацаров.

откриха паметна плоча на Христо Проданов в Смолян
netinfo


На откриването присъстваха членове на местният Алпийски клуб, от където се е зародила идеята за създаването на паметната плоча, военни, общественици, както и доц. Сандю Бешев, който е написал няколко книги за Христо Проданов.

откриха паметна плоча на Христо Проданов в Смолян
netinfo


Христо Проданов е роден на 24 февруари 1943 г. в Карлово. Той е първият българин, стъпил на Осемхилядник – Лхотце (8516 m, през 1981 г.) и първият българин изкачил връх Еверест – през 1984 г., когато загива спускайки се обратно към базовия лагер на 22 април. Христо успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път“, като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни – рекорд за този маршрут.