археологическо лято
археологическо лято / netinfo
Екип от учени и доброволци откри 30-тото археологическо лято на древния град емпорион Пистирос край град Ветрен, съобщават от Археологическия музей „Проф. Мечислав Домарадски“ в Септември. Експедицията ръководи директорът на музея Вяра Петрова.

Скоро ще се присъедини и друг екип, който ще проучва близък интересен обект, в който задълбочените изследвания започнаха едва през есента на 2016 година и все още е почти непроучен. Това е римската пътна станция Бона Манзио (Добрата станция, в превод). Именно в нея е открит легендарният надпис на старогръцки език през 1990 г., даващ важна информация за името Пистирос, както и че градът е бил обитаван от елини и траки.

Ръководител на втория екип ще бъде доц.Алексей Гоцев от Националния археологически институт с музей (НАИМ) към БАН, а негови помощници ще са доц. Гаврил Лазаров и Валентина Танева, местен експерт по археология.

Помощ за изследването на обектите отново оказва Фондация „Балканско наследство“, която осигурява 20 доброволци от различни страни по цял свят и финансова подкрепа. Средства за проучванията са отпуснати и от Министерството на културата – общо 20 000 лева за древното селище и пътната станция. Археологическият музей пък поема разходите по цялостно почистване на находките и консервацията на двата обекта.

Това лято се навършват 30 години от първите проучвания на емпорион Пистирос, както и 20 години от кончината н проф. Мечислав Домарадски, който е откивател на древния град и води археологическите изследвания в него в продължение на 10 години – до края на живота си. По този повод екипът на музея в Септември и колегите им от НАИМ организират за финал на сезона международен научен симпозиум. На форума ще бъдат представени най-съществените открития, направени за 30 години в емпорион Пистирос, както и резултатите от досегашните проучвания на Бона Манзио.

Дотогава учените се надяват да определят точните граници на старинното селище.