След разкритията на NOVA за раздаване на кашкавал и салам по клинична пътека последваха уволнения и още разкази за схемите с фиктивните болни в санаториума в Баня.

Отстраниха директора на болницата в Баня, приемал фиктивни пациенти срещу кашкавал

Директорката е временно отстранена от поста си, а от МЗ и НОИ са назначени проверки. Самосезира се и Районната прокуратура в Пловдив.

Никола Чакъров е бивш рехабилитатор в здравното заведение. Разказва, че е бил вписван най-малко два пъти като фиктивен пациент. От думите му става ясно, че поне половината персонал е минал по този път.

„Схемите с фиктивните клинични пътеки стартираха, малко след като започна пандемията”, обяснява Чакъров и добавя, че някой от ръководството на санаториума идвал и казвал, че от утре служителят е пациент по клинична пътека.

Искали личните им карти и оформяли документите. След 7 дни служителите само се разписвали, че са изписани и получавали в замяна кашкавал и салам.

Припомняме, че Специализираната болница за рехабилитация в град Баня, Карловско е филиал на цяла структура от санаториуми към здравното министерство. В нея се лекуват пациенти по програми на НОИ и по клинични пътеки.

Данните сочат, че миналата година с пари от осигуровките ни там са лежали около 3 500 души. Голям процент от пациентите обаче не били реални, твърдят бивши и настоящи служители. Ръководството лекувало по документи основно персонала. А в замяна на служителите са давали кашкавал и салам.

Въпреки че по закон за прием по програма на НОИ или по клинична пътека се изискват медицинско направление, удостоверение, доказващо заболяване и още допълнителна документация, от служителите се искало само да се подпишат и да си вземат кашкавала.

Разследване: Фиктивен прием в болницата в град Баня срещу кашкавал и салам (ВИДЕО)

Версиите на ръководството били различни. Едната е, че с парите, които постъпват от НОИ и Здравната каса ще се направи ремонт на базата. Другата е, че заради пандемията не може да се запълни нужният лимит от пациенти.

Случвало се е и в една и съща година, един служител да се лекува фиктивно три пъти, разказва дългогодишната бивша служителка на болницата Бояна Кандилева. Работила е в санаториума 26 години.

Част от персонала пък въобще не е бил уведомяван, че лежи по документи, твърди един от настоящите служители в болницата. 
nova.bg