Специализираната болница за рехабилитация в град Баня, Карловско е филиал на цяла структура от санаториуми към здравното министерство. В нея се лекуват пациенти по програми на НОИ и по клинични пътеки.

Данните сочат, че миналата година с пари от осигуровките ни там са лежали около 3 500 души. Голям процент от пациентите обаче не били реални, твърдят бивши и настоящи служители. Ръководството лекувало по документи основно персонала. А в замяна на служителите са давали кашкавал и салам, предава NOVA.

„Пишат документи все едно сме почиващи, а ние ходим на работа. След седем дни се подписваме, че вече излизаме от клиничната пътека и ни връчват по 1,6 кг кашкавал. По НОИ е по-скъпа процедурата и фактически на нас ни даваха по 8 кг и половина кашкавал”, разказа бившата служителка Бояна Кандилева.

По следите на измама - кой и защо издава ТЕЛК на сляп по документи таксиметров шофьор

„Имало е и случаи, когато сме били по НОИ, да ни се предлага освен кашкавала, и пилешки шишчета”, признава работещ в болницата рехабилитатор. „Два пъти ме водиха по НОИ и един път - по клинична пътека. Първият път взехме шпеков салам, кашкавал, луканка. Аз взех салам и кашкавал, без луканка”, разказва друг служител на болницата.

„Поне два пъти съм минавал по клинична пътека”, разказа Николай Чакъров, бивш рехабилитатор. Управителката Божана Иванова също е била пациент на санаториума по клинична пътека фиктивно, без да ползва процедури.

Мъжете, които крият лицата си са настоящи служители в санаториума в град Баня. Желаят да останат анонимни, защото са сигурни, че ще останат без работа. Разказват, че през годините многократно са принуждавани да лежат фиктивно - по клинични пътеки и програми на НОИ.

По документи, в единия случай почивката била по 7 дни, а в другия - по 10. Твърдят, че болницата получавала държавни пари за неосъществените спане, храна и процедури, а на тях им давали кашкавал или салам в замяна.

„Идва главната сестра, казва: „Дай си личната карта, да може тук да те пуснем по клинична пътека или по НОИ. След седем или десет дни ела да се подпишеш и да си вземеш кашкавала".

През другото време ние сме на работа. Няма как да правим процедури, докато сме на работа. На няколко пъти съм взимал кашкавал заради клинична пътека, няколко пъти съм взимал кашкавал, двойна порция заради фиктивно присъствие по НОИ в санаториума”, разказа действащ рехабилитатор.

По думите на служителите с фиктивните почивки се занимавала не само главната сестра, но и преките ръководители. „Шефът Иванов ме записа по НОИ. Два пъти съм влизал по НОИ. Първият път ни взеха личните карти, отидохме и се подписахме, че сме били по НОИ.

Те ме пишат по пътека, а аз си работя”, разказва действащ рехабилитатор. Николай Чакъров също е получавал кашкавал години наред. Половината му стаж минава като рехабилитатор в болницата. Не помни колко пъти е записван като фиктивен пациент.

„Просто нямам спомен през годините колко пъти сме минавали по този път. В близките две-три години, поне два пъти съм минавал по клинична пътека. Получаваш кашкавал и салам”, разказва Николай Чакъров.

Въпреки че по закон за прием по програма на НОИ или по клинична пътека се изискват медицинско направление, удостоверение, доказващо заболяване и още допълнителна документация, от служителите се искало само да се подпишат и да си вземат кашкавала.

„Всичко е подготвено предварително от главната сестра или от ръководството. От пациента, де факто служителя, не се изисква нищо. Просто подписвате епикризата, която ви дават, без да знаете от какво сте се лекували, какви процедури са ви изписани и т.н”, разказва Чакъров.

„Никога не сме знаели в коя стая сме настанени, с каква диагноза сме пуснати, нито пък сме знаели какви процедури правим. Никой от нас не е подготвял документи, нито знае какъв е наборът от документи.

Всичко е ставало автоматично, без ние да знаем. Просто казват: „Готово. Документите са приготвени, пътеката е пусната, НОИ е пуснат, просто се подпиши, че си направил процедурите”, разказва служител на болницата.

Версиите на ръководството били различни. Едната е, че с парите, които постъпват от НОИ и Здравната каса ще се направи ремонт на базата. Другата е, че заради пандемията не може да се запълни нужният лимит от пациенти.

„На мен лично два пъти поне ми се е случвало да бъда заставян. Главната сестра минава да свърши тази работа. Ако се опиташ да се противопоставиш, има варианти да останеш без работа, да бъдеш уволнен”, разказа Николай Чакъров.

Случвало се е и в една и съща година, един служител да се лекува фиктивно три пъти, разказва дългогодишната бивша служителка на болницата Бояна Кандилева. Работила е в санаториума 26 години.

„Всяка година съм лежала фиктивно, понякога по 2 пъти, а понякога и по 3 пъти”, казва Бояна. По думите ѝ не се е случвало да минават проверяващи. Жената твърди, че е имало случаи, в които накрая на фиктивния й престой са фалшифицирали подписа ѝ.

Част от персонала пък въобще не е бил уведомяван, че лежи по документи, твърди един от настоящите служители в болницата. „Имало е случаи когато на наш колега му се налага да се лекува и когато започва лечението, се оказва, че в базата данни, излиза, че в момента се лекува в санаториума”, разказва рехабилитаторът.

По време на фиктивния престой ръководството пускало фиктивни отпуски, твърди още служителят. „В последно време започнаха да се пускат едни отпуски, когато някой е по НОИ, пуска се фиктивно отпуска и просто следващата отпуска, която не е реална, просто не се описва и не се ходи на работа”, разказва рехабилитаторът.

Димитър Шопов е с двайсет години стаж в санаториума. Разбрал, че за пореден път е фиктивен пациент, след като на изборите миналото лято се оказало, че трябва да гласува в болницата, а не в училището в града.

Твърди, че след като отказал да подпише документите на финала на престоя, управителката го е съкратила. След разговор с управителката, Димитър пише жалби до НОИ, Здравната каса, омбудсмана и Комисията за защита на личните данни.

Проверките установили нарушения в алгоритъма на лечението и почивката на Димитър била анулирана. Управителката на санаториума обаче твърди, че е освободила мъжа от работа, защото я заплашил с убийство. Отрича твърденията и на останалите си колеги.

„Това са служители, които явно имат някакво огорчение от това, че са си тръгнали оттук. Нарушенията са фактически грешки, по отношение на неразписана процедура или неспазен час за процедура”, заявява Божана Иванова. Твърди, че болницата никога не е имала проблеми с липса на пациенти.

От здравното министерство ни изпратиха справка, според която през 2021 г. в санаториума в град Баня са лежали 3 306 пациенти. За тях болницата е получила 1 499 306 лв. От НОИ пък са превели по сметката на здравното заведение 98 000 лв.,за лечението на 184 пациенти.

Директорката на института в Пловдив обясни, че са открити нередности при лечението на четирима служители от санаториума в Баня. По закон, всеки, който желае да се лекува по програма на НОИ в болница в областта, трябва да подаде документи лично в дирекцията в Пловдив.

„Тогава сме установили, че в рамките на COVID обстановката, е имало пренасяне на четири броя документи, без да бъдат лицата тук, неприсъствено. Това е прецедент, пропуск, който сме допуснали. Все пак това е наш партньор и сме се доверили. Не сме имали съмнение, че има нещо нередовно”, заяви Розалия Джинева, директор на ТП на НОИ - гр. Пловдив.  

„Никой от нас не е ходил да си събира документите, нито в НОИ, нито в Здравната каса. Документите винаги са били приготвени и ние само се подписваме, че процедурите вече са направени, след като свърши лечението в базата”, разказва рехабилитатор.

Проверките в самия санаториум се правели само по документи и от НОИ не били открили нещо нередно. „Има един финансов ревизор, който гледа икономическата част, и един лекар, който гледа медицинската част. Преглежда се документацията. Аз за първи път чувам от вас за кашкавали и други форми на натурално възмездие”, заяви Джинева.

По информация на NOVA в деня, след като екипа ни снима в санаториума, директорката е събрала служителите и се е опитала да ги принуди да подпишат декларация в нейна подкрепа. Имало и намеци, че който откаже, може да остане без работа, разказва един от служителите.

„Тя го представи така, че все едно, ако не подпишем тази декларация, със санаториума е свършено, губим си работните места, няма да има къде да работим. Не подписаха и декларацията отпадна”, разказа служител.

Дали служителите са почивали само по документи и с каква сума може да се окаже, че е ощетена държавата, могат да кажат само разследващите.
nova.bg