Прокуратурата и НОИ разследват случая
Районната прокуратура в Пловдив се самосезира след излъчен репортаж по NOVA на тема: „Източвал ли е санаториумът в град Баня пари от НЗОК и НОИ“ - кашкавал и салам срещу фиктивен прием в болница. 

Допълнително ще бъде уведомена обществеността за последващите действия на прокуратурата по случая, съобщиха от обвинението. Директорката на санаториума Божана Иванова е временно отстранена от длъжност до приключване на проверка от здравното министерство, под чиято шапка е болницата.

От НОИ също започват кръстосани проверки. Те ще са не само по документи, но и на място, в реално време. Припомняме, че Специализираната болница за рехабилитация в град Баня, Карловско е филиал на цяла структура от санаториуми към здравното министерство. В нея се лекуват пациенти по програми на НОИ и по клинични пътеки.

Разследване: Фиктивен прием в болницата в град Баня срещу кашкавал и салам (ВИДЕО)

Данните сочат, че миналата година с пари от осигуровките ни там са лежали около 3 500 души. Голям процент от пациентите обаче не били реални, твърдят бивши и настоящи служители. Ръководството лекувало по документи основно персонала. А в замяна на служителите са давали кашкавал и салам.

Въпреки че по закон за прием по програма на НОИ или по клинична пътека се изискват медицинско направление, удостоверение, доказващо заболяване и още допълнителна документация, от служителите се искало само да се подпишат и да си вземат кашкавала.

Версиите на ръководството били различни. Едната е, че с парите, които постъпват от НОИ и Здравната каса ще се направи ремонт на базата. Другата е, че заради пандемията не може да се запълни нужният лимит от пациенти.

Случвало се е и в една и съща година, един служител да се лекува фиктивно три пъти, разказва дългогодишната бивша служителка на болницата Бояна Кандилева. Работила е в санаториума 26 години.

Част от персонала пък въобще не е бил уведомяван, че лежи по документи, твърди един от настоящите служители в болницата.