сметища Родопи Пловдив
сметища Родопи Пловдив / Община Родопи
Близо 50 хиляди лева е похарчила община „Родопи” за почистване на нерегламентирано изхвърлени отпадъци само през миналата година.

Община Родопи

При доказани случаи на нерегламентирани сметища се прилага закона, обясниха от отдел „Екология” на Общината. Мерки ще бъдат предприети и срещу огласеното струпване на множество отпадъци в землището на село Ягодово.

Започнаха проверки заради боклука при р. Чая

Веднага, след като замърсяването беше констатирано, екип на отдел „Екология” беше на място и извърши проверка. Сметището е образувано на терен от близо 30 декара, но мястото е частен имот.

През 2019 г. общинската администрация е регистрирала и почистила три сметища, но на общински терени в землището на село Ягодово.

Община Родопи

„Собственикът на имота ще бъде предупреден, ще му бъде издадено  и предписание, с което той се задължава да почисти земята. Нарушението ще бъде наказано с  акт”, заявиха от отдел „Екология” в община „Родопи”.

На сигнала се отзоваха и ген. Йордан Кюмюрджиев, шеф на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в Областна администрация. В проверката участва и експертът в Областна управа инж. Митко Стойчев.

Откриха над 50 тона испански пластмасови отпадъци в коритото на Чая край Катуница (СНИМКИ)

„Категорично става дума за констатирано неопазване на земеделската земя, което е криминално деяние”, заявиха от Областна администрация. Затова за случая ще бъде предупредена Областна дирекция „Земеделие”.

"Това да ни е чисто пред дома и в населените места в общината зависи от всички нас”, заяви кметът на „Родопи” адвокат Павел Михайлов. Той призова за повече отговорност от страна на гражданите и спазване на обществените и законови норми.