/ Община Пловдив
Боклуците - предимно пластмасови стружки, били криминално изхвърлени там
Между 50 и 100 тона пластмасови отпадъци от Испания са струпани в нерегламентирано сметище край река Чая в землището на село Катуница, община Садово.

Напрежение в Батак заради тонове италиански боклук (ВИДЕО)


Това съобщи за DarikNews Йордан Кюмюрджиев, директор на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" в Областна управа-Пловдив. Испанските боклуци са складирани в 30-40 найлонови чувала с тегло 1350 кг всеки. Някои от тях са засипани, други стоят върху дигата на реката, поясни Кюмюрджиев. 

Мъртвата риба в Чая резултат от замърсяване с метали или хипотермия

По думите му в чувалите имало фини пластмасови стружки. Част от боклуците се намират в коритото на един от ръкавите на реката. "Ако придойдат водите й, има опасност от сериозно замърсяване", подчерта Кюмюрджиев, който е на място и ръководи проверка на нерегламентираното сметище.

Откриха нелегален италиански боклук в Монтана

Той добави, че в такъв случай би могло да се стигне до сериозна екокатастрофа, тъй като Чая се влива в Марица. На място са и специалисти от РИОСВ и Басейнова дирекция  в Пловдив, които също извършват проверка. 

Нов сигнал за мъртва риба, този път в река Чая след Бачково

Според Йордан Кюмюрджиев за сметището на брега на Чая се знае от години, но пластмасовите отпадъци били криминално изхвърлени неясно от кого. "Имаме подозрения, но предстои да ги потвърдим", посочи той.

Басейнова дирекция-Пловдив: Това е най-тежкото замърсяване на Марица от десетилетия

В близост, в частен терен, имало струпани и строителни отпадъци. За нерегламентираното изхвърляне на боклуци в този район е информирано и екоминистерството, дори министърът е идвал на място. 

16 пъти е превишена нормата за неразтворени вещества в река Марица (ВИДЕО)

От РИОСВ-Пловдив съобщиха, че при направения обход освен това е установено и замърсяване в землището на община Родопи със значителни размери. Ще се дадат предписания за почистване и ще се предприемат съответните административни мерки срещу собственика на терена, допуснал замърсяването.

РИОСВ-Пловдив

На собствениците на терените (общински и частни лица) ще се даде предписание за почистване на замърсения  терен в съответствие със Закона за управление на отпадъците (ЗУО), а екоинспекцията ще следи стриктно за изпълнението им.

боклуци Чая Катуница и Ягодово
РИОСВ-Пловдив