/ пресцентър
Има вероятност река Чая над Бачково да е била замърсена от метали. Това са очакванията на екоекспертите и специалистите от Басейнова дирекция, извършили проверка по сигналите за мъртва риба в река Чая (Чепеларска) в района на Нареченски бани и в близост до Юговското ханче.

Възможно е обаче умрелите риби, които са намерени в Чая да са резултат от сезонните промени и разликите в температурите, поясниха от РИОСВ-Пловдив. В такива случаи рибата измирала от хипотермия, съобщи пред DarikNews директорът на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев.

Нов сигнал за мъртва риба, този път в река Чая след Бачково

Три проверки са извършени по сигналите за мъртва риба в реката над Бачково, обясни шефът на дирекция „Мониторинг“ в Басейнова дирекция Марин Маринов. При подаване на първия сигнал за района на Нареченски бани, проверяващите не са открили умряла риба, но са видели запенването на водата в бял цвят, за която е било съобщено в община Асеновград. Замърсяване обаче не е било установено.

При проверката за втория сигнал от неделя следобед, както и вчера - от служителите на РИОСВ-Смолян в района на Юговското ханче, са установени малки количества мъртва риба. Екоекспертите са взели проби от водата в Чая и река Юговска, която идва от Лъки. Изчакват се резултатите от тях, поясни Маринов.

Басейнова дирекция-Пловдив: Това е най-тежкото замърсяване на Марица от десетилетия

Според него очакванията са Юговска река да е била замърсена с метали и неразтворени вещества, тъй като по поречието на река Юговска има фабрика, която произвежда метали.

Шефът на БАБХ д-р Камен Янков пък обяви, че от устието на Чая при вливането й в Марица, до поречието над Бачково, мъртва риба не е открита.