Община и райкметове с огромни разминавания за регистрираната етажна собственост
Община и райкметове с огромни разминавания за регистрираната етажна собственост / Dariknews.bg

Абсолютен лидер в класацията за регистрирана етажна собственост, след като вчера изтече законоустановеният срок за провеждане на общите събрания, е район „Тракия". Там са избрани 75% от домоуправителите. Останалите пет района се движат в рамките на 20-30 на сто успеваемост. Данните са от публичния електронен регистър на община Пловдив, съобщи за Дарик експерт Красимир Христов, който е ангажиран с проследяване на кампанията и обобщаване на резултатите.

Съвсем различна класация се оформя на база информацията, която предоставят районните кметове. По данни на район „Южен" там избраните домоуправители са

77%, което е разминаване с над 50 на сто с тези на общината. Зам.-кметът на „Централен" Димитър Цветков обобщи, че регистрираната етажна собственост в района е 46%, а според справката на община Пловдив тя е едва 14 на сто. От администрацията на район „Западен" съобщиха, че 62% от жилищните сгради са регистрирани по Закона за етажната собственост, а общинският експерт Красимир Христов уточни, че неговите данни сочат малко на 24%.

Район „Тракия" оповести статистика, която в максимална степен се доближава до тази на Голяма община. Според кмета Гиньо Матев регистрациите са направени на 76%, а общинския публичен регистър казва, че процентите са 75.

Експертът от Отдел „Управление на етажната собственост" Красимир Христов обясни, че разминаванията вероятно се дължат на това, че районните кметства не са подали крайните цифри в общината и съответно те не са въведени в публичния регистър. Райкметовете от своя страна гарантират, че данните им са напълно коректни и са обобщени към днешна дата, тъй като вчера изтече крайният срок за регистрация на етажна собственост.

Райкметовете предупредиха, че след няколко дни ще започнат акции по служебно свикване на общи събрания, за тези които още не са го направили, независимо че се очаква Народното събрание да реши срокът да се удължи до Нова година.  До 500 лева е глобата за управителите, които не са подали документи за регистрация на етажната собственост, а акт за 100 лева заплашва всеки един от собствениците в съответната жилищна сграда заради непроведено общо събрание.