Представиха проекта за Галерия 2019
Представиха проекта за Галерия 2019 / netinfo
"Галерия 2019" е едно от предложенията
Новата галерия в бившия Детмаг в Пловдив да носи името „Галерия 2019“ е работното предложение на градската управа, съобщи по време на представянето на проекта кметът Иван Тотев.
 
По думите му, това е логично, защото идеята за създаването на новото пространство за култура е свързана точно с домакинството на града ни като ЕСК през 2019-та година.
 
Тотев призова за обществен дебат за името на галерията, като призова пловдивчани да се включат в него. Галерията ще бъде управлявана от Община Пловдив и ще бъде отдавана само срещу заплащане.

"Това ще е справедливо спрямо другите частни галерии, които се намират в непосредствена близост", обясни Тотев.

Представиха проекта за Галерия 2019
netinfo

Тя ще е на два етажа, а общата й площ е 1000 кв. м. Проектът е изработен от архитектурно бюро  „Арко“ срещу символичната сума от 20 000 лева.
“Реалната цена е много по-висока и в този смисъл това е дарение на Общината“, подчерта градоначалникът, който допълни, че софийско студио е предлагало три пъти по-висока цена за изработката на заданието.

Екипът на „Арко“ е спечелил и с кратките срокове за изработката на проекта, които е дал.
 
Реализацията на проекта за новата галерия е 1 милион и 80 000 лева. Тъй като в Бюджет 2018 вече бяха заделени 1 милион лева, на следваща сесия на ОбС ще бъдат отпуснати още 100 000 лева, обясни Тотев.
 
Пространството ще бъде изцяло реконструирано, с нови тоалетни, гардероб и с асаньсор за 18 лица, който ще се ползва и за големи картини, разказа архитект Петко Костадинов от студиото, изготвили проекта.

Представиха проекта за Галерия 2019
netinfo

Залата ще може да се разделя на две по-малки чрез подвижна стена, а картините ще бъдат експонирани на 4-метрова стена, която посредством два монитора ще може да се използва и за показване на виртуални произведения на изкуството, обясни още арх. Костадинов.

Два вида осветление на галерията е заложено в проекта, помислено и е за това новото културно пространство да е с постоянна температура и влажност на въздуха.

Представиха проекта за Галерия 2019
netinfo

Очаква се новата галерия да бъде готова в началото на другата година. Иван Тотев и заместникът му с ресор култура Александър Държиков обясниха още, че вече има предложения за провеждането на международни събития в новото културно пространство на Пловдив, които обаче тепърва ще се обсъждат и прецизират.

"Водим преговори и за участие на международни изложби. Фондация „Пловдив 2019“ вече има многократни запитвания за условията за ползване. Надявам се международна изложба на световноизвестен художник от ранга на Рембранд да гостува в Пловдив, което ще е наистина голям успех за града", коментира градоначалникът.