Нови изненади на осмото издание на Дефиле на младото вино
Нови изненади на осмото издание на Дефиле на младото вино / снимка: Кирил Кирилов

32 водещи винопроизводители от цялата страна ще вземат участие в осмото издание на Дефиле на младото вино. Това съобщи председателят на Съвета по туризъм в Пловдив Любозар Фратев. Традиционно събитието се провежда последните петък, събота и неделя на месец ноември. От понеделник следващата седмица обаче започват Дните на младото вино, които ще бъдат открити с Международен пленер по живопис в Дома на етносите.

Откриването на Дефиле на младото вино е със специалното участие на виртуоза Теодосий Спасов. Преди това ще има Дионисиево шествие, съпровождано от фолклорен ансамбъл „Тракия“. Дегустациите на над 200 вида млади вина ще се случат на 12 емблематични места в Стария град – галерии, музеи и ресторанти.

За първи път в рамките на Дните на младото вино се организира дегустация на вина на пловдивските етноси. Това ще стане на 23-ти ноември отново в Дома на етносите. Посетителите ще могат да пробват турски, македонски, руски, арменски и италиански напитки от 18.00 до 20.00 часа.

Наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина ще бъдат раздадени на специална церемония по време на „Вечер на майсторите на виното“, която ще се състои на 26-ти ноември. Преди това пловдивчани и гостите на града ще могат да посещават кулинарните работилници, наслаждавайки се на вино и храна. Ще бъдат връчени бронзов, сребърен и златен Дионис, а ако има вина, които надхвърлят 88 точки, ще получат и платинен.

Освен от цялата страна, гости се очакват и от чужбина. Заявка за посещение вече има на групи от САЩ, Русия и Германия.

Дефиле на младото вино се организира от Съвета по туризъм и община Пловдив в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив“ и Университета по хранителни технологии.