Вина от „черен жребец“, нар и къпина дегустираме в Дома на етносите
Вина от „черен жребец“, нар и къпина дегустираме в Дома на етносите / снимка: Вино Оренда
Вина от „черен жребец“, нар и къпина дегустираме в Дома на етносите
91224
Вина от „черен жребец“, нар и къпина дегустираме в Дома на етносите
  • Вина от „черен жребец“, нар и къпина дегустираме в Дома на етносите

За първи път вина на пет етнически общности в Пловдив ще се дегустират на 23 ноември (сряда) в Дома на етносите. Събитието „Виното на пловдивските етноси“ е в рамките на „Дни на младото вино“. Посетителите ще имат възможност от 18.00 до 20.00 часа да се запознаят с вкусовите качества и аромата на турски, македонски, руски, арменски и италиански вина.

„Дните на младото вино“ с благотворителна кауза за деца

Еноложката Екатерина Гаргова ще представи македонско вино от сорта грозде Вранец. Думата означава „черен жребец“ и наистина в него има такъв свободен дух. За Дарик Гаргова разказа, че сортът произлиза от Черна Гора, но се развива отлично в Македония и заема около 60% от насажденията на червени сортове там. Доста „див“ на нос, има по-дълбоки, не толкова силно изразени аромати – откриват се зрели череши, вишни и горски аромати, листа, шума и животински нотки. Вранецът е родовит, сравнително издръжлив, дава екстрактивни, богато фенолни вина и тъмни вина. Той е по-ранно зреещ от Мавруда и при него проблем са екстремните летни температури и сушата.

Винени рисунки представя Даниела Русева в Бялата къща

Ани Кеворкян ще представи арменски плодови вина от нар и къпина, които са традиционни за нацията. По думите й съчетанието от много слънце и по-висока надморска височина в Армения може да създаде зашеметяващи вина, макар понякога и странни. Винените сортове грозде са богати на захар, цвят и аромати.

Чуйте и репортажа от прикаченото аудио.