"Десетки екипи на полицията и пожарната от Пловдивска област са на помощ на бедстващото население от наводнените карловски села". Това каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН), който е на място в едно от най-пострадалите села-Каравелово.

По думите му на практика цялата полиция и пожарна от областта, както и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, работят по десетки сигнали. "Има застрашени хора, но за момента не са с пряка опасност за живота. Дали сме указания да се качат нависоко и да изчакат силите от съседни области - лодки, спасители, алпинисти, които пътуват към мястото, включително и от Столична община", каза още Николов. 

Междувременно от общината заявиха, че два аварийни екипа тръгват към село Богдан по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова. Екипите са оборудвани и разполагат с две лодки и техника. 

Наводнение в Копривщица (ВИДЕО)

Николов посочи, че на практика в момента село Богдан е откъснато, тъй като поне четири моста са разрушени. "Чакаме да се стабилизира времето и да излети хеликоптер, който да помогне с допълнителна информация", каза още той.

"Всеки един сигнал се отработва и се отзоваваме там, където можем да стигнем", добави директорът на ГДПБЗН. "Към момента отново започна да вали проливен дъжд в региона. До края на деня очакваме стабилизиране на времето и спиране на валежите", допълни Николов.

Заради обилните валежи е обявено частично бедствено положение в Карловско. Има наводнени къщи в селата Розино, Слатина, Столетово, Богдан, Каравелово.  
БТА