/ netinfo
Пловдивският окръжен съд оправда изцяло по всички повдигнати обвинения подсъдимите по делото за събарянето на тютюневия склад на ул. „Одрин“ 8  в Пловдив. Магистратите счетоха, че Георги Бранеков и сърбинът Александър Николич - управители на фирмата, собственик на имота, са невинни. 

Четат присъдите по делото за тютюневия склад на „Одрин“ 8 продължава

Основният мотив на съда за това решение е, че сградата няма статут на единична недвижима културна ценност. Поради изтекла давност беше прекратено наказателното производство за документното престъпление относно удостоверението за статута на склада издадено от Националния институт за недвижимо културно наследство, което според прокуратурата е било подправен официален документ. 

Собствениците на тютюневия склад на Ориент Табако укрепват останките от фасадата на сградата

Припомням, че бившия тютюнев склад беше поруразрушена от инвеститорите в началото на март месец, 2016 г., а жива верига спря цялостното му събаряне. Намеренията на собствениците бяха на мястото да се построи мащабна бизнес сграда. Заради разрушаването се самосезира Окръжната прокуратура в Пловдив, бяха повдигнати обвинения и на бившия главен архитект на града Румен Русев. След смъртта му, делото срещу него беше прекратено.

Продължава мегаделото за разрушения тютюнев склад на "Ориент табако"

За статута на сградата има издадени два протокола, издадени от НИНКН на една и съща дата. На практика те са абсолютно идентични, различават се само в частта за статута на сградата - в единия пише, че е складът попада в територия на групов археологически паметник на културата, а във втория - точно обратното.

Днешната оправдателна присъда не е окончателна. Тя може да се обжалва пред Апелативния съд в Пловдив.