Разрушеният тютюнев склад в Пловдив
Разрушеният тютюнев склад в Пловдив / netinfo
Собствениците на полуразрушения бивш тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8 в Пловдив ще трябва да укрепят останките от фасадата на сградата. Това постановиха с решение от 31 май т.г. магистратите от Административния съд в Пловдив.
 
Съдът потвърждава заповедта на кмета Иван Тотев от 2 август 2017 г., с която той нарежда на едноименната фирма да изпълни проект за аварийно укрепване на склада. Освен това магистратите постановяват, че сградата попада в групов паметник на културата.
 
Бившият тютюнев склад беше поруразрушен от инвеститорите в началото на март 2016 г., а жива верига спря цялостното му събаряне. Намеренията на собствениците бяха на мястото да се построи мащабна бизнес сграда. Заради разрушаването се самосезира Окръжната прокуратура в Пловдив, бяха повдигнати обвинения и на бившия главен архитект на града Румен Русев. След смъртта му делото срещу него беше прекратено.
 
Междувременно мегаделото за разрушаването на тютюневия склад, по което бяха обвиняеми двама от управителите на фирмата, собственик на имота - Георги Бранеков и сърбинът Александър Николич, беше прекратено и върнато за ново разглеждане на последното заседание на магистратите от Окръжния съд в града на тепетата.