/ Дарик Нюз, архив
На ръце пренасят хляб и стоки от първа необходимост, на жителите на откъснатото от света смолянско село Мугла. Вече четвърти ден, до високопланинското село няма достъп, в следствие на проливните дъждове, които се изляха през петък, събота и неделя в региона. Има образувани десетки срутища и свлачища по пътя Смолян-Мугла, като разчистването им се затруднява допълнително от множество паднали дървета.

За да снабдят селото с най-необходимите провизии, от община Смолян доставят стоките с високо проходима техника до проблемните райони, след което свлачищата се преодоляват от доброволци и пренасят продуктите на ръка до коли, които чакат от другата страна и съответно ги извозват до селото.

Бедственото положение в Смолян остава, село Мугла все още е откъснато от света

„На този етап нямаме затруднения, по принцип хората се запасяват с всичко необходимо още в началото на есента, правят си и домашен кускус, имат брашно, а и магазините има достатъчни количества от хранителни продукти. Единствените ни притеснения са, да не се разболее някой и да се наложи транспортирането му“, коментира кметът на Мугла Даниела Кубинска.

Нормализира се обстановката в страната след обилните валежи

Тя не скри благодарността за оказаната подкрепа от страна на ръководството на община Смолян, така и от младежите на селото, които са били на разположение през всичките кризисни дни и се отзовавали при необходимост. Продължава работата по отстраняване на последствията от бедствието в общината, като тежка техника се опитва да отпуши пътищата до Мугла, Горово и Елево.

„Усилено се работи за разчистване и отваряне на пътя за село Мугла. Доставихме и хляб на населението. Пътят за село Киселчово вече е отворен“, информира кметът на община Смолян Николай Мелемов.

Припомняме ви, че продължава да е в сила частичното бедствено положение в тези села, както и на още няколко в Ардинското корито, както и в с. Петково.