/ БГНЕС
Нормализира се обстановката в страната след обилните валежи, според информация от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" към 18.00 ч., цитирана от пресцентъра на МВР.
 
Обявиха бедствено положение в цялата Смолянска община

Община Смолян обяви частично бедствено положение заради проливните дъждове и покачилите се нива на реките в региона. Това съобщи зам.-областният управител Адриан Петров тази вечер.
 
Проблеми има в няколко села, в с.Мугла няколко къщи са пред наводняване. Сложна е ситуацията и в Смилянското корито. В Арда и Могилица реката е преляла. В Смолян доброволци вече развозват пясък и чували по поречието на река Черна, тъй като има сериозна опасност от преливане. Критични са участниците в Чилингирска махала, в кварталите Райково и Устово.

Частично бедствено положение в село Гърляно, река Бистрица преля отново

В Регионалната дирекция на пожарната-Кюстендил до момента са постъпили общо 14 сигнала за наводнени мази и пътна инфраструктура. Отработени са 11, като от тях 10 са за наводнени изби и пътища и един - за отстраняване на опасно дърво. В с.Гърляно остава в сила обявеното частично бедствено положение.

Направена е организация за следене на критичните участъци на реката. Към 18.00 ч. ситуацията се нормализира.

БГНЕС


В оперативния център на пожарната в Перник до момента са постъпили 87 сигнала за наводнени мази и пътни участъци, като са отработени 37 от тях. На терен са осем екипа, които ще работят в кв. "Изток" и кв. "Мошино".

Всички реки са придошли, съобщи кметът на Перник Вяра Церовска във връзка с обилните валежи от дъжд. "До 16.00 ч., когато съм минала през всички язовири, те няма опасност да прелеят", увери тя. По думите й всички улици са проходими.
 
Предупреждават за валежи в 17 области в страната

За София-град са постъпили 81 сигнала за наводнени мази и пътни участъци. На терен работят седем екипа на столичната дирекция на пожарната. Извършени са 60 отводнявания и 15 технически помощни дейности. Продължават усилията на екипите на пожарната при язовир "Суходол", където с три помпи се работи за сваляне на нивото на водоема.
 

БГНЕС


Радев: Няма опасност за населението след дъждовете

Друг критичен участък, където са разположени екипи на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", е река Искър в района на Нови Искър, където нивото на реката е високо.