/ Искра Койчева, Дарик Пловдив
Репортаж на Искра Койчева
101186
Репортаж на Искра Койчева
  • Репортаж на Искра Койчева
Извънредна сесия с дневен ред оставката на артистичния директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева и отчет на отпуснатите и изхарчени средства от организацията искат съветници от местния парламент. Нужните за целта 21 подписа са събрани, съобщиха съветниците Стефан Послийски от ВМРО и колегата му от "Съюз за Пловдив" Евелин Парасков и подчертаха, че предложението е по тяхна инициатива.

Внасят искане за извънредна сесия заради "Пловдив 2019"

Припомням, че опозицията в местния парламент неколкократно отправи критики към дейността на "Пловдив 2019" по отношение на прозрачността и финансирането на различните проекти на ЕСК. 

През тази година фондацията ще разполага с малко над 11 милиона лева. В сумата не влизат милионите, които бяха похарчени за откриващото събитие на 12 януари. Почти 1 милион и 750 хиляди лева са предвидени за маркетинг и реклама, а за заплати и разходи - 1,5 милиона лева. 

За финансиране на проектите от културната програма на Пловдив - ЕСК са предвидени 7 милиона и 800 хиляди лева, но прозрачност за работата на фондацията няма, подчерта лидерът на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева.

Подариха плакет "Пловдив ЕСК 2019" на посланика на Швейцария

Не може, когато защитаваш 11 милиона лева бюджет и ти зададат въпроса колко струва откриващото събитие, да кажеш – не съм подготвен, ще ви отговоря следващия път“, припомни случилото се на една от сесиите на ОбС Каназирева и обобщи за пореден път: „Няма диалог, няма и комуникация“.

Стефан Послийски от ВМРО отново постави въпроса за казуса с проекта на фондация „Глас“, финасиран със 7 000 лева от ЕСК, срещу който те се обявиха.

По този повод, в свое становище до медиите артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева посочи преди време, че проектът не предвижда гей-парад, а реализирането на фотографска изложба, музикално събитие и дискусия, посветени на ЛГБТ общността през призмата на балканската семантика днес.

Послийски обясни обаче днес, че след получено в ОбС писмо от „възмутените“ членове на организацията, организираща проекта, става ясно, че изложбата ще е посветена на гей прайдовете, провеждани на Балканите, което е недопустимо, подчерта съветникът.

Арт директорът на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева не отговори на обаждането на Дарик.

"Остро възразяваме срещу политическата некоректност, проявена от представителите на „Съюз за Пловдив“ и ВМРО, които присвоиха общата и непартийна идея за свикването на извънредна сесия, посветена на общинската фондация „Пловдив 2019“, написаха в писмо до медиите съветниците от НФСБ в ОбС на града.

Иван Тотев: Откриването на Пловдив - ЕСК беше впечатляващо и надмина очакванията ни

Според тях, под искането са се подписали спонтанно представители на различните групи в ОбС, без да търсят каквито и да било политически дивиденти. 

"Останахме силно и неприятно изненадани обаче, когато стана ясно, че общата гражданска позиция на нас като съветници, бе превърната в политическа PR акция на две партии – „Съюз за Пловдив“ и ВМРО /общо 9 съветника/, които днес внесоха искането за свикване на извънредна сесия еднолично, без  останалите подписани съветници.

Считаме, че това е недопустим акт на партийна употреба на въпрос, който касае всички граждани на Пловдив  и в който няма място за политизирани спекулации в търсене на конкретни тяснопартийни дивиденти, казват още в позицията си НФСБ в ОбС на града. 

Очаква се до 7 дни да бъде насрочена извънредна сесия с поставените искания.