Мъж от Велинград е задържан за продажба на матрици за фалшиви монети
Мъж от Велинград е задържан за продажба на матрици за фалшиви монети / снимка: МВР

Служители на ГДБОП от сектор „Фалшификации", съвместно с техните колеги от СБОП - Благоевград, задържаха двама мъже за притежание на матрици за изработване на фалшиви монети с номинал две евро.

В хода на акцията е извършена проверка на лек автомобил „Опел", в който пътували двама 43-годишни мъже. Единият от Велинград, криминално проявен за кражба и грабеж, а другият от Сандански, с регистрации за противозаконно отнемане на МПС и притежание на акцизни стоки без бандерол. В жабката на автомобила бил открит найлонов плик с част от матрица за монети от две евро. При последвалото претърсване на адреси, обитавани от задържаните, са иззети останалата част от матрицата, два металотърсача, предмети с културно-историческа стойност и два боеприпаса за огнестрелно оръжие.

По време на разследването, продължило над 3 месеца, станало ясно, че мъжът от Сандански предлагал за продажба матриците за изработване на фалшиви монети.
По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление под наблюдението на Окръжната прокуратура в Благоевград. Двамата мъже са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. Действията по разследването продължават.