/ Дарик архив
Стадион Пловдив ще бъде модернизиран, като реконструкцията ще протече в 11 отделно обособени етапа. Това заявиха кметът на Пловдив Иван Тотев и арх. Валентин Маринов при представяне на техническото задание за възстановяване на спортното съоръжение.

Първите 3 етапа ще включват ремонт на тревното покритие и лекоатлетическата писта, премахването на насипните трибуни и изграждането на ВИП ложа, като целта е на съоръжението да се играят срещи от Първа професионална футболна лига и провеждат състезания по лека атлетика.

Очаква се до края на годината да бъде пусната обществена поръчка за проект, а първата копка да бъде направена през 2020 г. Реалистично е стадионът да отвори врати през 2021 г. за първите мачове и състезания, като предполагаемата сума за първите три етапа ще бъде между 10 и 15 млн. лева. Според Иван Тотев тези средства могат да бъдат осигурени от Община Пловдив.
 

Стадион Пловдив
снимка: Валери Станков


Останалите 8 етапа ще включват реновации на залите, ново осветление, благоустрояване на района и изграждането на паркинг, като те ще се изпълняват постепенно през годините, а крайната цел е стадионът да отговаря на всички изисквания на ФИФА, УЕФА и Международната федерация по лека атлетика. Първоначално капацитетът на стадиона ще е до 15 000 седящи места, а в крайния си вид те ще достигнат до 45 000.