Местят АГ "Весела" в базата на бившата Първа градска болница

Отпуснаха заема от над 1.3 млн. лв. на МБАЛ "Св. Мина"

Общински съвет Пловдив
Общински съвет Пловдив / Дарик Пловдив, архив
Отпуснаха заема от над 1.3 млн. лв. на МБАЛ "Св. Мина"
Родилното отделение на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – АГ „Весела“, ще бъде преместено в основната база на МБАЛ „Св. Мина“ на ул. „Иван Вазов“ в Пловдив. Това стана ясно на днешната сесия на пловдивските общински съветници. Бившата Втора градска ще поеме активите и пасивите на МБАЛ „Св. Мина“, след като двете лечебни заведения се слеят.

Пребазирането е поради икономически съображения, тъй като АГ-отделението е натрупало 400 000 лева разходи, най-вече от упойки. Всички лекари и акушерки са се подписали, че са съгласни да отидат на новия адрес.

Същевременно общинската съветничка от Патриотичен фронт Лилия Учкунова обяви, че медици от АГ-звеното са ѝ се оплакали, че реформирането е започнало. Тя беше и единственият съветник, който гласува против предоставянето на безлихвен заем на бившата Първа градска болница в размер на 1 млн. 320 хил. лв. С парите, които бяха отпуснати от бюджета на общината, ще бъдат изплатени трудовите възнаграждения на работещите в болницата, задължения към доставчици на медикаменти, към НАП, банкови задължения и др.

Припомням, че на лечебното заведение предстои да се слее със „Св. Пантелеймон“, но докато процедурата тече, дружеството продължава да изпълнява медицинска дейност, като собствените му средства не позволяват изплащане на заплати и на просрочени дългове. Според справка на директора д-р Георги Странджев болницата дължи 126 000 лв. за заплати. Към доставчиците не са изплатени 650 000 лв., а към данъчните – над 74 000 лв. Задълженията по съдебните искове са 140 000 лв., а по банков кредит – 110 000 лв. Лечебницата има и стар заем към общината от 190 000 лв.