цигари
цигари / / ThinkStock/Getty Images
Разбиха фабрики за нелегални цигари край Пловдив
101916
Разбиха фабрики за нелегални цигари край Пловдив
  • Разбиха фабрики за нелегални цигари край Пловдив
Полицията разби мрежа за нелегално производство на цигари край Пловдив. Има задържани.

По предварителни оценки щетата, която се нанася на бюджета, е 15 милиона лева на месец. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който заедно със зам. главния прокурор Иван Гешев, шефа на агенция „Митници“ Георги Костов и главния секретар на МВР Ивайло Иванов пристигнаха на лична инспекция в едната от фабриките, намираща се в село Труд.

Разбиха международна престъпна група за цигари, ръководена от българи (ВИДЕО/СНИМКИ)

Фабриката е работила на два обекта. Единият е в района на село Ръжево Конаре, където се е извършвала заготовката на тютюна, а производството на самите цигари е било в специално хале, в землището на село Труд. По думите на Иван Гешев това е най-голямата база, разбивана досега за нелегални цигари. По разкриването на нелегалния обект са действали специализираната прокуратура, заедно с ГДБОП, ДАНС и Агенция "Митници". Освен цеховете в Ръжево Конаре и Труд е намерен и влекач, зареден с цигари, които са на обща стойност над 1,5 милиона лева, на близо един милион лева възлизат и намерените във фабриката край Труд. По думите на Гешев, в цеха в Ръжево Конаре е имало специална тръба, по която, при нужда, работещите е трябвало да напуснат сградата и да се укрият.
 
Цикълът е бил затворен, работниците не са напускали цеха, като имало специални помещения за спане и почивка, добави Ивайло Иванов.

нелегални цигари край Пловдив
БГНЕС

В Каменово разкриха нелегална фабрика за тютюн без бандерол, откритата стока е за 60 000 лева (СНИМКИ)

До момента са задържани 12 души, четирима се издирват, единият от които е организатор на фабриката. По думите на министър-председателя, в завода са работили молдовци и украинци, които не са излизали извън фабриката и това е причината хората да не са ги забелязали.

Работели са абсолютно конспиративно, произвеждали са продукцията и директно са я изнасяли. Нелегалните цигарите са с много добро качество, на известна фирма, с гръцки надписи.

„Дни наред с главния прокурор Сотир Цацаров и специализираните органи търсихме къде са тези 3,8 процента контрабанда у нас, най-ниската в Европа, но контрабанда“, каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов. По думите му, макар да са действали изключително конспиративно, имало е информация, че някъде има такава фабрика и е трябвало да се открие. Той подчерта, че произведената продукция се е изнасяла директно.
 
„Цигарите са от марките Muratti и Royal, много добро качество, и са били с гръцки надписи, което подсказва, че или се изнасят за Гърция, или се пласират на вътрешния пазар, но да се търси Гърция като производител“, коментира още Борисов.

нелегални цигари край Пловдив
БГНЕС

Разбиха мащабна престъпна група - перачи на пари и контрабандисти на цигари
 
Той уточни, че тази сутрин най-напред е бил разкрит цехът в Ръжево Конаре, след което около 10:00 ч. е разкрита и основната фабрика край Труд.
 
В халето се работело само цигари и не е имало друго легално производство. На място са открити цигари във всички фази на производството - от тютюна, до натоварените кашони в камионите, подчерта премиерът.
 
„Виждали сме много фабрики за производство за контрабандни цигари, но толкова голяма и толкова добре организирана - не сме“, подчерта Бойко Борисов.
 
Халето е със специални шумоизолиращи панели, като достъпът до завода е бил контролиран. Фабриката е имала мощен генератор за ток, за да не бъде регистриран голям разход на електроенергия. Полицаите са заварили работеща една поточна линия, била е инсталирана и втора.
 
Според кмета на село Труд, халето е построено на частен имот и е завършено в края на миналата година.

нелегални цигари край Пловдив
БГНЕС