перачи на пари
перачи на пари / снимка: Кирил Кирилов
Пловдивската прокуратура и полицията разкриха група за пране на пари и контрабанда на цигари. При съвместна акция на двете служби в последните дни са извършени 15 претърсвания на различни места на територията на страната. 23 лица са с повдигнати обвинения.
 
Първоначално съмнения са предизвикали двама души от Пловдив. Те живеят охолно и карат скъпи автомобили, въпреки че доходите им не отговарят на този стандарт.
 
Разкрити са фабрики за производство на цигари в Тутракан, Горна Оряховица и в Дупница.
 
Всичко започнало от пазарджишкото село Калугерово, където е открита огромна техника за производство на нелегален тютюн. Обемите на производство са значителни, като всяка една от фабриките произвежда около 100 хиляди кутии на ден. Били са използвани 13 милиона и 500 хиляди филтъра за производство на 700 000 цигари на седмица.
 
Продукцията се изнасяла и разпространявала на всеки два дни в страната и зад граница. Работата била денонощна, а всички фабрики имали оборудване за непрекъснат работен процес: спални помещения, санитарни възли, готвач. Работниците са били превозвани на три етапа, като са използвани едни и същи камиони. Всяка фабрика е затъмнена с кнауф и разполага със самостоятелни генератори.
 
Иззети са 42 тона акцизен тютюн, готов за производство на цигари на стойност 7 милиона лева.  Иззети са машини, мотокари, товарни автомобили, микробуси, автомобили, 3 депа за цигари.
 
За да се разкрият 4-те фабрики, са използвани СРС-та.
 
Установена е печатница във Варна. Има и заведено дело за пране на пари.
 
Тепърва ще се установява дали става дума за организирана престъпна група.