Бунарджик
Бунарджик / YouTube
преобразяват Бунарджика в Пловдив
94852
преобразяват Бунарджика в Пловдив
  • преобразяват Бунарджика в Пловдив
550 000 лева ще са нужни за цялостното преобразяване на Бунарджика в Пловдив. Това заяви пред Дарик районният кмет на „Централен“ Георги Стаменов. Очаква се реализацията на проекта, изготвен след направеното от кметството обследване на хълма, да стартира през следващата година след като нужните средства бъдат заделени в Бюджет 2018.
 
Обхватът на проекта е изключително голям – от парка в подножието на тепето до паметника на Съветската армия, по-известен с името Альоша.
 
Предвиждаме подмяна на цялото осветление на Бунарджика, пълна реконструкция на инфраструктурата, ремонт на алеите и на шахтите, както и подмяна и обезопасяване на перилата под трите тераси на хълма, от които се открива великолепна гледка към града“, обясни Стаменов.
 
Районната администрация очаква плановете за възстановяването на акведуктите на хълма да бъдат одобрени в най-скоро време. Както самият Стаменов вече съобщи в ефира на Дарик, поради олюшена и унищожена облицовка, те нямат естетически вид. В бюджета на „Централен“ са заделени 60 000 лева за целта, а реализацията на проекта се очаква да започне през пролетта на следващата година.
 
Предвижда се да бъде изградена алея, която ще свързва акведуктите с по-долната площадка на хълма, за да станат те достъпни за майки с колички, хора с увреждания и специализиран транспорт, допълни кметът на "Централен". Във водни атракциони ще бъдат превърнати и двете езера под акведуктите, а заради безопасността на посетителите дълбочината им ще бъде намалена.