Манол Пейков
Манол Пейков / Дарик архив
„Няма никакъв конфликт на интереси. Нещо повече - има съзвучие на интереси“, категоричен е той.
Манол Пейков
93652
Манол Пейков
  • Манол Пейков
„Няма никакъв конфликт на интереси. Нещо повече - има съзвучие на интереси“. Това каза в интервю за Дарик издателят Манол Пейков, който беше освободен от УС на фондация „Пловдив 2019“ с решение на ОбС на града.  

Припомням, че това стана с 33 гласа „за“, а мотивът за рокадата беше съмнение за конфликт на интереси. Повод за освобождаването му стана негово предложение да издаде антропологичното изследване по проекта „Махала", включен в апликационната книга за ЕСК, посветено на общността в ромския квартал „Столипиново“, което фондацията финансира с 30 000 лева. В протокола от заседанието обаче не е бил записано, че Пейков е щял да направи това безвъзмездно.

„Бях толкова въодушевен от изследването, че помолих артистичния директор на Фондацията Светлана Куюмджиева  да ме срещне с екипа, за да дискутираме евентуалното му превръщане в книга. На български език, за българския пазар -- което в проекта не е предвидено. Естествено, с помощта -- творческа, техническа и финансова -- на екипа на ИК „Жанет 45“.
В края на срещата, която се случи преди няма и две седмици, аз потвърдих желанието си да им помогна да преработим изследването и да го превърнем в книга, а също така -- да издам книгата със собствен ресурс, но не преди началото на 2018-а, защото по проекта има още доста работа. Стиснахме си ръцете и си тръгнахме усмихнати. Когато на следващото заседание съобщих намерението си на УС, присъстващите го приеха с нескрито задоволство.

Как са чели общинските съветници протокола от въпросното заседание и какви изводи са си направили не зная. Има, обаче, едно много обезпокоително обстоятелство: предложението за отстраняването ми е направено импромптю, на място, без да е включено предварително в дневния ред, без никакво предварително проучване, без да бъда поканен аз или някои от присъствалите на заседанието и изслушан. След което предложението е прогласувано с единодушие.

Отстраняването ми в случая далеч не е най-обезпокоителното нещо. Истински тревожното е, че по всяка вероятност по аналогичен начин -- без предварително проучване, без обмисляне, обсъждане и изслушване на засегнатите -- в същия този парламент се гласуват решения за милиони левове свързани със строителство и инфраструктура, с благоустройство и образование”, каза в ефира на Дарик Манол Пейков.

Той беше категоричен, че така се петни името му и ще се върне във фондацията само ако ОбС се извини публично- не само на него, а на обществеността.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.