/ netinfo
С пълно единодушие от 43 гласа "за" пловдивските общински съветници удължиха на концесията на културен център "Тракарт", която изтича през тази година.  Жорж Трак, който в момента стопанисва Археологическия подлез, в който се намира центърът, ще продължи да управлява съоръжението до края 2019 година. 

Отсрочката с една година и няколко месеца е възможна, защото процедурата по кандидатстването на Пловдив пред ЮНЕСКО с археологията, която се намира в "Тракарт" е продължителна, обясни кметът Иван Тотев. 

Припомням, че в края на миналата година в града на тепетата беше учреден комитет за гражданската инициатива "Да спасим Културен център "Тракарт"  Петиция в интернет също събра подписи в подкрепа на „културната марка на Пловдив, създадена от Жорж Трак“. Исканията бяха за удължаване концесията на подцемното съоръжение и запазване дейността на културния център.

През 2003 г., след проведен концесионен търг за подлез „Археологически“ стартира проект за консервация и реставрация на античната подова мозайка от III - IV век –античната сграда ЕЙРЕНЕ. Проектът бе спечелен от фирма „Тракарт” в лицето на Жорж Трак. През май 2004 г.

Културен център „Тракарт” беше официално открит с възстановените “in situ“ полихромни мозайки. Античното музейно пространство по естествен начин си кореспондира с Камерна зала „Тракарт“, разполагаща със 120 места, предпочитано място за концерти, театрални постановки, презентации, представяния на книги, семинари и изложби.