Тракарт
Тракарт / Програмата
Комитет за гражданска инициатива "Да спасим Културен център "Тракарт" беше учреден снощи в града под тепетата. Петиция в интернет също събира подписи в подкрепа на „културната марка на Пловдив, създадена от Жорж Трак“.
 
До тук се стигна след като кметът Иван Тотев обяви, че концесията на културен център "Тракарт" няма да бъде удължавана.
 
„През следващата година процедурата изтича и няма да я подновим", уточни градоначалникът. Причината -  едно от условията за включване на обекта в семейството на ЮНЕСКО е да има ясна концепция и план за управление, който не включва отдаването на концесия.
 
„Ние можем да имаме партньорства, но под друга форма като например договор под наем“, обясни Тотев и допълни, че в момента се изготвят плановете  за управление на Епископската базилика и мозаечното наследство на Филипопол - обектите, с които Пловдив ще кандидатства за индикативния списък на ЮНЕСКО.
 
През 2003 г., след проведен концесионен търг за подлез „Археологически“ стартира проект за консервация и реставрация на античната подова мозайка от III - IV век –антична  сграда „EIPHNH” /ЕЙРЕНЕ/. Проектът бе спечелен от фирма „Тракарт” в лицето на  Жорж Трак. През май 2004 г. с провеждането на Европейски Форум на Асоциациите за опазване на Европейското културно наследство, Културен център „Тракарт” беше официално открит с възстановените “in situ“ полихромни мозайки. 
 
Музейната част на Културен център „Тракарт” е представена от подовата мозайка на сграда „EIPHNH” /ЕЙРЕНЕ/ и постоянните експозиции „Стъклото в античното изкуство” и„Миниатюрен мраморен римски портрет”. Античното музейно пространство по естествен начин си кореспондира с Камерна зала „Тракарт“, разполагаща със 120 места, предпочитано място за концерти, театрални постановки, презентации, представяния на книги, семинари и изложби.