Копие на фонтана от Първото българско изложение - в панаира
Копие на фонтана от Първото българско изложение - в панаира / netinfo

Бронзово копие на фонтана - емблема на Първото българско земеделско-промишлено изложение от 1892 г., е поставено в централния парк на панаирния комплекс в Пловдив. Възстановката е на скулптора Спас Киричев. Фигурата на богинята Деметра и пластичните изображения напълно съвпадат като размери и релефи с оригинала, който е дело на италианеца Арналдо Дзоки, ваял и фигурата на Цар Освободител пред парламента.

Единствената разлика от композицията от Първото българско изложение, която сега се намира в Цар-Симеоновата градина, е материалът – оригиналът е от чугун, а копието – от бронз. Монументът е висок 4.70 метра, тежи 1350 килограма. Той ще бъде подчертан като акцент в парка с художествено осветление.

В момента скулптурът Спас Киричев подготвя още два фонтана по поръчка на изпълнителния директор на панаира Георги Гергов. Те ще бъдат в същия стил и ще изобразяват всички видове риби и птици, които обитават езерата и реките в България, каза авторът. Новите шадравани ще бъдат монтирани за Есенния панаир..