/ Дарик Пловдив, архив
Балкански младежки симфоничен концерт с диригент Любомир Денев ще изнесе концерт на Римския стадион в Пловдив. Той ще се състои довечера от 19.00 часа заедно с участието на Теодосий Спасов като солист.

Пилотното издание е проект на Фондация „Музикартисимо“, част от програмата на Фондация „Пловдив 2019“,  и ще представи млади музиканти от България, Гърция, Сърбия, Македония и Турция.

Проектът дава възможност за взаимодействие между изпълнители от различни възрасти, жанрова специфика и музикални образователни школи да изпълни със съдържание и смисъл понятието „ЗАЕДНО” в един градивен, прогресиращ и прогресивен процес. Концепцията на PROGRESSIVE включва представянето на младежки симфоничен оркестър „в прогресия” – от изцяло български състав, през балкански до европейски, като основополагащ принцип е интеграционният процес.

Младите музиканти в състава на оркестъра се подготвят през цялата година, предшестваща ежегодния гала концерт. Те участват в открити репетиции, уроци на изтъкнати педагози и майсторски класове.

Теодосий Спасов ще предостави на младите музиканти да изпълнят негови авторски творби – „Балканска песен“ и „Цигански танц“.
Второто издание на проекта е през 2019 година и ще бъде насочено към европейски младежки симфонични колаборации и концерт отново през месец юли.

Входът за събитието е свободен.