Кметът отстреля свой заместник и освободи главния си юрисконсулт
Кметът отстреля свой заместник и освободи главния си юрисконсулт / Снимка на Даниела Ковачева
Кметът на Пловдив Славчо Атанасов отстрани от длъжност заместника си по стопанската политика Георги Григоров Мотивите в заповедта за уволнение са “в интерес на работата”.

Тя дойде ден, след като кметът заяви, че част от хората на ГЕРБ в екипа му поставят партийните поръчки над адвминистративните си задължения и етикета, визирайки бойкота на кметския коктейл за 6-ти септември от страна на коалиционния партньор на ВМРО. Самият Григоров обаче не е бил на алтернативния коктейл, даден от ГЕРБ за празника на града.

Не съм изненадан, за 10 месеца кметът нито веднъж не ми е вдигнал личния си телефон, когато съм го търсил по работа, коментира Григоров пред Дарик. Неудобен съм, защото не позволих никакъв корупционен натиск по подготвяните проекти, добави той. Вече бившият заместник-кмет, в чиито ресор бяха общинската икономика, здравеопазването и екологията, заяви, че – цитирам – е бил обект на сондажи дали ще поддаде на корупционен натиск, но отказа да конкретизира от кого и за какво. Пресичал съм ги в зародиш, така че не мога да посоча за чии точно интереси съм бил заплаха, заяви Григоров. Заповедта му за уволнение е била връчена тази сутрин от кмета в присъствието на още шестима общинари.

Оставката на Григоров бе поискана преди време и от БСП заедно с тази на заместник-кмета по общинската собственост Петко Атанасов /ВМРО/, след като общината загуби акциите на общинската фирма “Ритон”, чиято пазарна оценка е 5 милиона, заради дълг от 50 хиляди лева към реститут. Тогава и двамата заместник-кметове коментираха, че делата на “Ритон” се движат от Агенцията за приватизация, какъвто е реда при открита процедура, а писмата от съдебните изпълнители са пристигали директно в Правна дирекция на общината.

Нейната шефка Зорница Нейкова от днес също е с прекратен договор. Според официалната информация от общината , кметът Славчо Атанасов е приел молбата й за напускане. Формата за освобождаването й вероятно е избрана, тъй като Нейкова е бременна и Кодекса на труда я защитава от уволнение. Тя дойде в голяма община от район “Тракия”, където работеше с настоящия градоначалник.

/Чуйте какво каза Георги Григоров от прикачения звуков файл/