Касата спестила 300 000 лв, докато пациенти плащат принудително заради лимита на направления
Касата спестила 300 000 лв, докато пациенти плащат принудително заради лимита на направления / netinfo

Близо 300 хиляди лева са „потънали” само за 9 месеца на миналата година в Пловдивска област поради неизразходвали медицински направления за специалист. В същото време част от пациентите са принудени да плащат за изследвания и прегледи заради хроничния недостиг на талони заради лимитите, налагани от Здравната каса . Това съобщи д-р Георги Ставракиев, член на Управителния съвет на Районната лекарска колегия, който наскоро осъди касата заради наложените му санкции за надвишаване на лимита.

Директорът на здравната каса в Пловдив д-р Борис Джурджев потвърди новината и уточни, че на 300 хиляди лева всъщност възлизат неизразходваните от медицинските служители талони.

В момента броят на талоните, раздавани на общопрактикуващите лекари, се формира на база на броя на записаните при тях пациенти и диспансерно болни.

Проблемът с направленията е сериозен, но не е само по вина на лекарите, подчерта заместник- председателят на Районната лекарска колегия д-р Георги Кръстев. Според него много от пациентите не използват предписаните им талони, като по този начин се губят пари и се ощетяват други нуждаещи се. Д-р Кръстев поиска въвеждане на строги санкции за такива пациенти.