комисията по бедствия набеляза спешни мерки за укрепването на дигите на реката
комисията по бедствия набеляза спешни мерки за укрепването на дигите на реката / Областна администрация-Пловдив
Изграждането на буни от едроломен камък по бреговете на река Чая започва в участъците на Катуница, Ягодово и Садово. Това са част от мерките, които се предприемат заради обявеното частично бедствено положение с опасност от наводнения със заповед на областния управител Здравко Димитров.

Частично бедствено положение е обявено в Пловдивско

На извънредното заседание на междуведомствената комисия днес изграждането на дигите е възложено на „Напоителни системи“, клон „Марица“, които отговорят за водните съоръжения на територията на областта, а контролът ще се извършва от заместник-областния управител Ангел Рангелов.

Спешно съвещание на комисията по бедствия заради скъсаните диги на река Чая

Областният управител Здравко Димитров разпореди със своя заповед кметовете на Катуница и Ягодово, както и на общините Садово и Родопи, да осигурят денонощно наблюдение на реката, и своевременно оповестяване на населението при евентуално възникване на аварийна ситуация.

Река Чая е един от най-големите притоци на Марица. Очаква се нивото ѝ да се вдигне и евентуално да се образува висока вълна заради топенето на снега по високите части в Родопите, и заради прогнозите за дъжд в следващите дни.