Частично бедствено положение е обявено за Садово, както и за селата Катуница и Ягодово. Причината са разрушени защитни диги по поречието на река Чая.

Заради създалата се ситуация днес се събира щабът за бедствия и авари към областната администрация в Пловдив.

Очаква се бедственото положение да остане за срок от седмица.

В Катуница се притесняват реката да не залее земеделските площи

Дигата на река Чая край пловдивското село Катуница е скъсана на няколко места. Местните жители се притесняват, че след снеготопенето и очакваните дъждове нивото на водата ще се повиши и ще наводни близките населени места. От Напоителни системи, които се грижат за водоемите в района, вече са набелязали план за укрепване на компрометираните участъци.

4 са критичните зони, от които река Чая може да прелее. Кметът на село Катуница Красимир Юруков е писал множество писма до отговорните институции, но оттам му отговарят, че средства за момента няма. "При интензивното топене на снеговете, което предстои в Родопите, при проливните дъждове, които всяка година падат преди Гергьовден тук ситуацията ще бъде много сложна", казва кметът Юруков.

Само няколко метра делят реката от земеделските земи. Ако нивото на водата се повиши, ще залее над 4000 декара площи. Земеделските производители от региона още помнят 2005-а година, когато реката опустоши цялата им реколта. Атанас Илиев е един от земеделците, които с притеснение обхождат ежедневно критичните точки на река Чая. "Тази година се опасявам, че ще ни последва същата съдба. Притеснени сме много, че са вложени много пари за семена. Разсадите са готови. А реколта може да не дочакаме...", заявява Илиев.

През миналата седмица комисия от експерти е направила оглед на критичните места. От „Напоителни системи“ заявиха, че до дни започват дейностите по укрепването компрометираните участъци по дигите на река Чая.