Кацарски: Безплатното саниране ще намали разходите за ток с 50%
Кацарски: Безплатното саниране ще намали разходите за ток с 50% / dariknews.bg/ архив
Кацарски: Безплатното саниране ще намали разходите за ток с 50%
77342
Кацарски: Безплатното саниране ще намали разходите за ток с 50%
  • Кацарски: Безплатното саниране ще намали разходите за ток с 50%

До края на януари Министерството на регионалното развитие ще публикува формулярите за кандидатстване по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това заяви за Дарик радио зам.-кметът по общинска собственост Димитър Кацарски.

По думите му почти всички сгради строени преди 1990 г., отговарят на условията за кандидатстване, но има ограничение, според което за саниране могат да кандидатстват сгради с поне 36 апартамента.

Важно условие за кандидатстването е да се регистрира едно сдружение на собствениците за цялата сграда, независимо от броя на входовете в нея, обясни още зам.-кметът.

Много е важно собствениците да формулират ясно, по кои от дейностите кандидатстват, категоричен бе Кацарски, защото освен саниране програмата финансира и дейности по обследване и конструктивно обследване на сградите, обновяване на общите части, хидроизолация на покривите, фасадите и стълбищата.

Общината от своя страна ще избира изпълнители по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за изготвяне на технически паспорт на сградите, обследване за енергийна ефективност, проектиране и изпълнение на строително-монтажните работи и надзор.

Според Димитър Кацарски санирането и допълнителните дейности ще намалят разходите на хората с около 50%, а отделно от това ще се удължи и живота на самите сгради.