Извадиха 12 млн. фалшиви евро от яз. Мечка, трима са задържани (СНИМКИ и АУДИО)
Извадиха 12 млн. фалшиви евро от яз. Мечка, трима са задържани (СНИМКИ и АУДИО) / снимки: Кирил Кирилов
Конфискуваха близо 14 млн. фалшиви евро, трима са задържани
90920
Конфискуваха близо 14 млн. фалшиви евро, трима са задържани
  • Конфискуваха близо 14 млн. фалшиви евро, трима са задържани

Близо 14 млн. фалшиви евро са били конфискувани при специализирана операция на ДАНС, полицията и прокуратурата, съобщи в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. По време на акцията са иззети и 14 незаконни ловни карабини и автомати и над 3 кг. марихуана. Задържани са три лица, като на две от тях са повдигнати редица обвинения.

На 27 октомври органите на реда и специализирана прокуратура са осуетили сделка, при която е щяла да бъде осъществена продажба на фалшиви банкноти от по 500 евро, на които все още не е бил поставен холограмен стикер. Част от банкнотите са нарязани, но по-голямата част – не. Листове с банкноти на стойност около 12 млн. евро са били извадени с помощта на водолази от язовир Мечка, Първомайско. Те все още се сушат и броят.

Незаконните ловни пушки са със заличени серийни номера. Те са били откраднати от Хасково през 2014 г., като магазинът, който тогава е бил взломен, е бил подпален за заличаване на следите.

Извадиха 12 млн фалшиви евро от яз Мечка трима са задържани (СНИМКИ и АУДИО)
netinfo

Един от задържаните е дал показания и е направил пълни признания. Той е с мярка парична гаранция от 5 000 лв. Има повдигнати две обвинения, за които го грози съответно затвор от 2 до 8 години и лишаване от свобода до 6 години. На другото лице са повдитнати четири обвинения – за държане на наркотични вещества с цел продажбата им, за притежание на незаконно оръжие, за пазене и укриване на 405 листа с фалшиви евробанкноти и за неправилно съхранение на законното си оръжие. Той също може да лежи в затвора до 8 години и да плати глоба от 5 000 до 20 000 лв. Обвиняемият е задържан за 72 часа, като се очаква да му бъде наложена най-тежката мярка "задържане под стража".

Извършени са няколко претърсвания и изземвания в къщата в първомайското село Татарево, която е собственост на един от задържаните. Предстоят и няколко експертизи. От прокуратурата заявиха, че се очаква да бъдат открити още фалшиви пари. Допуска се връзка с разбитата печатница на фалшиво евро в Първомай. Според специалисти качеството на неистинските банкноти е много високо. То е оценено на 9.7 от възможни 10. Въпреки това е открита грешка при отпечатването им – на банкнотите единият от ръкавите на полуостров Халкидики липсва, а именно Атон (Света гора).

Чуйте и от прикаченото аудио.

Извадиха 12 млн фалшиви евро от яз Мечка трима са задържани (СНИМКИ и АУДИО)
netinfo