/ Тина Соколова
Днес се очаква да стане ясна стойността на щетите, нанесели по републиканските пътища в град Ветрен след разразилата се в петък следобед буря, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Тина Соколова

След това ведомството и Община Септември предстои да подпишат споразумителен протокол за съвместно финансиране на ремонтите и ще бъдат възстановени пострадалите настилки в най-кратки срокове.

Тина Соколова

Управителният съвет на агенцията е изискал от общината финансова обосновка за необходимите средства за строителните дейности по разрушените шосета. Това е станало на среща между инж. Иван Досев от ръководството на държавната институция с кметовете на Септември Марин Рачев и на Ветрен - Радослав Лютаков.

Бедствено положение във Ветрен заради поражения, нанесени от буря и обилен дъжд

Силен порой в петък отнесе асфалта по главната улица на град Ветрен в петък и я направи почти непроходима за автомобили, а Рачев обяви бедствено положение. Според официално изнесена от пресцентъра на общината информация, още през юни 2017 година местната управа е поискала разрешение за ремонт на трасето. До момента не бил направен, защото от АПИ не е получено разрешение.

Тина Соколова

В пресинформацията се твърди, че с проблема е запозната и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, с която общинският кмет водил продължителна есемес кореспонденция и която била разпоредила спешно да бъде дадено исканото разрешение.

Тина Соколова

Изровената от дъжда настилка е положена от работници на самия Рачев през октомври 2015 година, когато той е кандидат за кмет. В навечерието на местните избори с машини на свързаната с него фирма „Чепинска кариера“ са отстранени паветата от улицата, а на тяхно място е направена асфалтова основа - биндер, като жест към гласоподавателите.

Тина Соколова

Тогава от АПИ твърдят, че са дали разрешение и е изготвен проект, но тези документи не са предоставени на медиите въпреки проявения интерес. Не става ясно и каква е стойността на дарението от частната фирма, в чийто списък от дейности, обявени в Търговския регистър, не е посочено строителство.

Тина Соколова

От тогавашното ръководство на Община Септември сезират прокуратурата в Пазарджик, откъдето също не предприемат нищо за прекратяване на ремонта.

Тина Соколова

Бедственото положение във Ветрен ще остане в сила поне до вторник, когато се очаква да започнат строителните дейности.