Иван Тотев и водещата Искра Койчева в студиото на Дарик Пловдив
Иван Тотев и водещата Искра Койчева в студиото на Дарик Пловдив / Петър Тодоров, Дарик Пловдив
В студиото на Дарик кметът коментира и проекта „Мозайките на Пловдив“, с който ще кандидатстваме за включване в ЮНЕСКО, Голямата Епископска базилика, Тютюневия град, реконструкцията на стадион „Пловдив“, последните новини около стадионите на "Ботев" и "Локомотив", както и проектът за разширяването на общинския плувен басейн "Младост", който струва близо 12 милиона лева.
Иван Тотев в студиото на Дарик Пловдив
94962
Иван Тотев в студиото на Дарик Пловдив
  • Иван Тотев в студиото на Дарик Пловдив

"Дори и след приключване на ремонтите по основните булеварди на Пловдив, трафикът в града няма да се облекчи". Това заяви в ефира на Дарик кметът Иван Тотев. По думите му, обикновено има задръствания около час и половин сутрин и пак за толкова време вечер, като изключим случаите, в които има нещо чрезвичайно.
 
Ще видите, че следващата година, когато отворим всички ремонтиращи се в момента булеварди, задръстванията ще бъдат същите. И това е така, защото броят на автомобилите в града е изключително голям“, коментира Тотев.
 
"Единствената мярка в насока облекчаване на трафика е администрацията да продължи политиката за нетолериране на движението с автомобили чрез насърчаване на гражданите да ползват обществения транспорт", подчерта той. Именно за това от Община Пловдив са подготвили предложение към превозвачите за увеличение на субсидията им с 1 милион лева в замяна на по-начесто и по-до късно автобуси в града.
 
"В насока улеснение на трафика в града, градската управа продължава да полага усилия и за увеличаване на пешеходните зони в Пловдив", подчерта още Тотев. Работи се непрекъснато и по разширяване на велоалейната мрежа, а до дни трябва да стартира и поръчката за изграждането на многоетажен паркинг до Водната палата, като  финансирането може да бъде по Фонда за градско развитие "Джесика".

Иван Тотев
netinfo

Иван Тотев коментира и проекта „Мозайките на Пловдив“, с който градът ще кандидатства за включване в световно- културното наследство на ЮНЕСКО, включваш Раннохристиянската базилика, Голямата Епископска базилика и подлез „Археологически“.
 
Ще го представим на конгреса на ЮНЕСКО на 13 ноември в Париж. Ще бъде прожектиран филм, който разказва историята на града и в частност на трите обекта. Същинското кандидатстване ще бъде през в края на февруари, догодина. Проектът  ще бъде представен и в Лондон по покана на Европейската банка за възстановяване и развитие, в чиято централа ще бъде открита изложба, където ще бъдат поканени хора, ангажирани с реализирането на проекта“, поясни градоначалникът.
 
"До 2019-та година площадът пред Голямата Епископска базилика и облагородяването на пространството на Тютюневия град  трябва да бъдат готови", припомни още в ефира на Дарик кметът на Пловдив.
 
„В района вече има укрепени сгради. Така изпълнихме обещанието си от миналата година. В НИНКН вече има внесено инвестиционно намерение и за склада на Кудоглу. До 2019-та година сградите, които изгоряха миналата година, най-вероятно едва ли ще могат да бъдат възстановени напълно, но това няма да попречи тогава в пространството да се случват културните проекти, свързани с „Пловдив 2019“. Категорично в Тютюневия град ще има културен живот, още повече че там има достатъчно на брой сгради, които и в момента са използваеми. Ако можем да съчетаем събитията за ЕСК там с дейностите по реконструкцията на складовете, би било прекрасно“, подчерта още градоначалникът.

Коматевско шосе ще бъде пуснато за движение на 26 октомври, като след това ще продължи да се работи по тротоарните настилки, а реконструкцията на бул. „6-ти септември“ ще бъде завършена окончателно до май, 2018 г.

В студиото на Дарик кметът коментира и предвиждащата се реконструкция на стадион „Пловдив“, последните новини около стадионите на "Ботев" и "Локомотив", както и разширяването на общинския плувен басейн "Младост". За изграждането на мащабното съоръжение ще са нужни близо 12 милиона лева, които ще се търсят най-вероятно от програма "Джесика". 

Цялото интервю с Иван Тотев чуйте в звуковия файл.