паметникът на Николай Гяуров във Велинград
паметникът на Николай Гяуров във Велинград / netinfo
Известната оперна звезда - сопраното Силвия Пепе, ще гостува тази вечер във Велинград. Талантливата изпълнителка, наричана Италианското чудо, ще изнесе концерт за 88-мата годишнина от рождението на Николай Гяуров в читалище „Отец Паисий-1893“. На рояла ще ѝ съпровожда Росица Димова.

Концертът започва в 18:00 часа. Организиран е от общината в родния град на Гяуров и Международната фондация за българско наследство „Проф. Петър Детев“ под патронажа на Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт в България.

Силвия Пепе не за пръв път се свързва с Велинград. Тя изигра водеща роля за успеха на филма „Андата Бене“, посветен на блестящата кариера на Николай Гяуров в Петия юбилеен международен фестивал на името на великия бас през 2015 година.

Силвия Пепе във Велинград
netinfo

Церемонията по поднасяне на венци и цветя ще бъде от 17:00 до 17:30 пред бюст-паметника на световно известния оперен певец пред сградата на общината.

Други акценти в честванията са изложбата „Великият бас Н. Гяуров“, експонирана в Историческия музей и „Цветни улици“ – тематично рисуване за младежи на централния площад, наречен на големия българин.

Николай Гяуров е роден на 13 септември 1929 година в село Лъджене, днес квартал на Велинград. От дете има интерес към музиката. Учи оперно пеене в Софийската консерватория, а от 1950 година продължава обучението си в Ленинград и Москва.

Изгражда изключителна световна кариера. Изпълнява роли във виенската Щатс опера, парижката Гранд опера, лондонската Ковънт гардън, нюйоркската Метрополитен и в много други престижни театри. Всички създадени от него роли са еталонни за басовия репертоар в оперната литература.