л
л / ThinkStock/Getty Images
Иновативен фармакогенетичен тест, който позволява персонализиран подход в лечението на пациенти с ментални и емоционални разстройства, беше представен в Медицинския университет в Пловдив. На база на теста, лекарите специалисти могат да изберат най-подходящата терапия и да оптимизират лечебните схеми на пациенти с депресия, тревожно разстройство, биполярно разстройство, шизофрения, обсесивно-компулсивно разстройство, синдром на хиперактивност и дефицит на внимание и други разстройства, съобщиха от лечебното заведение.
 
При стандартния подход на лечение в психиатрията се назначава терапия на база  консултация-разговор с пациента. След това спрямо обратната връзка, ако терапията не е ефективна или има много странични ефекти, се назначава нова терапия, като този процес може да се повтори няколко пъти и пациентът да се обезкуражи, да се фрустрира и да се откаже от лечение, и не на последно място – да загуби доверие в лекаря си, обясни д-р Лаурен Фю – лекар от американска компания, разработила иновативния тест.
 
С помощта на теста може да се избегне процеса на проба-грешка и да се скъси пътят до подобряване състоянието на пациента.