/ ThinkStock/Getty Images
12 загинали на зебри в Пловдивска област от началото на годината
Смърт на пешеходната пътека...
99429
Смърт на пешеходната пътека...
  • Смърт на пешеходната пътека...
Още по-масовото въвеждане на повдигнати зебри с ярък цвет под белите ленти – жълт или червен, може да намали броя на пътните инциденти, станали на пешеходни пътеки. Това заяви пред Дарик Елена Грудлева от Българска асоциация на пострадали при катастрофи. Според нея тези цветове не разсейват водачите, както много хора смятат, а привличат погледите им. По думите й след въвеждане на такива пешеходни пътеки на най-оживения булевард в столицата, по последни данни пътният травматизъм там е намалял с 30%.

Кой е по-виновен за катастрофите с пешеходци?

За съжаление ранените и жертвите на катастрофи върху пешеходни пътеки вече са хора от всякакви възрасти, докато преди години това най-често бяха възрастни хора, коментира Грудлева.

Оправят знаци и пешеходни пътеки около училищата

пешеходна пътека
dariknews.bg

12 са загиналите пешеходци в Пловдивска област от началото на годината. На територията на града – инцидентите с пешеходци са 114, като загиналите са 8, съобщиха за Дарик от пресцентъра на полицията. Общо пътните инциденти са 762, с 61 загинали и 982-ма ранени участници в движението.

В Пазарджишка област инцидентите с пешеходци са почти една четвърт от всички тежки пътни произшествия за първите 6 месеца на 2018 г. – 27 от общо 111. Всички те са с много висок травматизъм. Двама от общо четиримата загинали, са пешеходци.

Нови предложения за пешеходните пътеки

скандал за пешеходна пътека в Хасково
Дарик радио, Хасково

От началото на годината на територията на област Смолян са станали 314 пътно-транспортни произшествия, като при 72 от тях са загинали четирима участници в движението и други 95 са ранени. Това сочат последните справки на дирекцията на МВР в родопския град. Според пътните полицаи се забелязва намаление на броя на произшествията поред статистиката нивото на транспортен травматизъм е по-високо, т.е. увеличен е броят на пострадалите.

пешеходна пътека
БГНЕС


Статистиката също посочва, че невниманието от страна и на шофьори, и на пешеходци, е основната причина за честите пътни произшествия. Други причини са преумора на водачите, несъобразена скорост, отнемане на предимство и т.н.

Чуйте и репортажа от приложеното аудио.