/ netinfo
Министерството на регионалното развитие предлага пешеходните пътеки на места, където има много пътни инциденти или в близост до училища и детски градини, да бъдат правени на червена основа. Целта е да се повиши безопасността на движението. Кметът на София Йорданка Фандъкова припомни, че миналото лятото е трябвало да премахват по-ярката боя, с която от Общината са маркирали, и боядисването наново означава допълнителни средства.

Пускат движението по столичния бул. „България“ на 10 септември (СНИМКИ)
 
За да се подобри видимостта на маркировката, Министерството на регионалното развитие предлага промени в три наредби, които включват на места – червени зебри и по-качествени светлоотразителни фолиа на пътните знаци, за да бъдат по-видими.
 
Кметът Йорданка Фандъкова каза, че заради наредбите цяло лято от общината са демаркирали ярките пешеходни пътеки.
 
Аз мисля, че това ще ни дойде малко в повече, защото това са допълнителни средства. След като цяло лято работиха за демаркирането, сега не мисля, че трябва да започнем да маркираме отново, въпреки че за мен това е по-сигурното. Но трябваше да се помисли навреме“, каза столичният кмет.

Пускат движението по ремонтирания булевард „Христофор Колумб“ (СНИМКИ)
 
Колко и къде биха били тези червени пешеходни пътеки заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев още не знае, но средства ще има:
 
Средствата за освежаване на пешеходните пътеки ги отделяме ежегодно и те се разходват, независимо от промените в конкретната наредба. Съответно ако има нужда някъде да се промени цвят или да се изпълни по нов начин, ние имаме възможност да го изпълним това по най-бързия начин“.

Ключовите ремонти в София трябва да приключат до 15 септември
 
Богдан Милчев от Института за пътна безопасност обясни, че в становище, което са изготвили, са посочили, че червеният цвят не е опасен и не може да спомогне за ПТП. Но веднага всички общини са започнали да пребоядисват зебрите в черно, което също е нарушение:
 
Проблемът с боята на пешеходните пътеки е най-големият от гледна точка на това, че когато има боя на пешеходна пътека и падне дъжд, там сцеплението е съвсем друго. И в момента в София навсякъде пребоядисаха всички пътеки. Из цялата страна тече масово пребоядисване, а сега в един момент се казва, че може и в червено. Кашата е пълна в тази държава“, посочи Милчев.

Ремонти по магистралите: Шофьорите да изострят вниманието си
 
Миналата година главният прокурор Сотир Цацаров каза, че цветните пешеходни пътеки не отговарят на законовите изисквания, което ги прави опасни, а жертвите на пътя растат. Те могат да са единствено бели без никакви надписи и символи.