/ ThinkStock/Getty Images
След проверки: Опрваят знаци и пешеходни пътеки около училищата
98781
След проверки: Опрваят знаци и пешеходни пътеки около училищата
  • След проверки: Опрваят знаци и пешеходни пътеки около училищата
Изтрити маркировки на пешеходни пътеки и грешно поставени знаци са установени при проверки на МВР в районите на училищата и детските градини в страната. От вътрешното министерство са поставили срокове, в които всяка от съответните общини трябва да отстрани нарушенията на улиците около учебните заведения. По думите на вътрешното министерство целта е пешеходните пътеки да бъдат изправни за началото на учебната година.
 
През летния сезон вътрешното министерство започнало проверка на районите, в които има училища и детски градини. Основните нарушения, за които следели, били дали маркировката на пешеходните пътеки до учебните заведения не е изтрита и дали знаците за такива са поставени правилно. Целта на МВР е с началото на учебната година на 17 септември всяка община да е отстранила тези проблеми.
 
Мария Ботева от „Пътна полиция” към Главна дирекция „Национална полиция” обясни, че освен пешеходните пътеки и знаците, вътрешното министерство проверява и какво е състоянието на парапетите и огражденията около учебните заведения.

пешеходнa пътекa дете деца
ThinkStock/Getty Images

 
"Пешеходните пътеки се привеждат във вид, какъвто е съгласно законовите изисквания, така че в този смисъл нашите колеги продължават да извършват проверки. С правомощията, дадени им от Закона за движение по пътищата и Закона за МВР, взимат отношение, като издават полицейски разпореждания или протоколи за предупреждение. Респективно там, където се налага, се съставят и актове за установени административни нарушения, по отношение на неизпълнението на нашите разпореждания", посочи Ботева.
 
Тя обясни и че само за месеците септември и октомври на миналата година са връчени над 5000 фиша и са съставени над 2000 акта на шофьори, които не са спазили Закона за движение по пътищата в районите около учебни заведения. За сигурността и спазването на обществения ред на първия учебен ден в районите на училищата и детските градини ще бъде ангажиран целият екип на МВР.