църква
църква / netinfo
Напълно обновена и грееща в ново художествено осветление посреща храмовия си празник църквата "Свети пророк Илия" в пазарджишкото село Величково. Вярващите посрещат днешния Илинден и с още една придобивка - над 14-метров кръст, извисяващ се в една от най-високите местности - Черните камъни.

Пловдивският митрополит Николай ще води архиерейската света литургия за празника във Величково. Службата е от 9.00 часа, а в 12.00 на обяд ще бъде тържествено осветен и новият кръст. В програмата за традиционния събор да предвидени още детско парти с аниюатори, народни борби, концерти с фолклорна музика, а за финала - ефектна заря.

И мащабният ремонт на храма, и издигането на кръста са осъществени с помощтс нс дарения на хора от селото и с много доброволчески труд. До местността Черните камъни дори беше прокаран и покрит с настилка нов път, за да стигне до мястото строителната техника. Работата продължи близо година. Кръстът също е с художествено осветление.

Черквата "Свети пророк Илия" е издигната през 1868 година, осветена е през 1896-та. С нея е свързана традицията съборът на Величково да бъде точно на 20 юли, празника на Свети Илия.