фишинг
фишинг / netinfo
Имейли от името на системата за електронни плащания ePay и една от българските банки се разпространяват в последните дни. Това е поредната вълна фишинг съобщения, които обаче са в състояние да заблудят потребители, тъй като има посочени реални контакти.

Писмата са на развален български с тема „We need your help!“. Започват с логото на ePay. Предупреждават, че картата ви за разплащане ще изтече автоматично още на същия ден, ако не потвърдите информацията си. Следва линк към сайт за източване на данни, а чрез тях – и на пари от сметките. Най-долу като визитка следва още един линк към банката, както и действителните ѝ телефони с код за София,  показа репортерска проверка на Дарик.

Справка в сайта на банката показва още, че екипът ѝ вече е уведомен за неправомерното използване на името ѝ. Съобщение, публикувано на 29 декември миналата година, предупреждава, че банката не изпраща имейли с приканване на клиентите да актуализират профилите си или да предоставят лични данни, пароли, потребителски имена и т.н.

Подобни съобщения са опити за измама. Не отваряйте линковете, посочени в тях, и не въвеждайте ваша лична финансова информация“, пишат от потърпевшата банка, като предупреждават и за имейли на подател с разширение ccbank.bg. Следват съвети как да постъпим, ако сме жертва на подобна атака.

Системите за сигурност на abv.bg също засичат нередностите. Обикновено имейлите като описания се придружени със съответното предупреждение в червено, както и линк към информация какво представлява фишингът.