Гласуват депутатска заплата за кмета на Марица
Гласуват депутатска заплата за кмета на Марица / Dariknews.bg

Да бъдат увеличени заплатите на кмета на Община „Марица" и на селските кметове в района ще гласуват идната сряда общинските съветници от местния парламент. Искането е отправено чрез Докладна записка на кмета Запрян Дачев, в която се настоява предложението му повишението да се гласува анблок, съобщи председателят на групата съветници от ГЕРБ Атанас Георгиев.

Според това предложение, възнаграждението на Дачев става 1420 лева, а на кметовете на селата, в зависимост от броя на жителите и големината им, варира от 720 до 800 лева. Като мотив за повишаване на заплатите в Докладната записка се посочва, че те не са индексирани от 2008 г.

Заплатата на Запрян Дачев ще стане почти 2000 лева, тъй като към повишеното така месечно възнаграждение ще се начислят допълнително средства за 30-годишния му стаж, обяснява Атанас Георгиев. По думите му, на фона на финансовата криза и обмислянето за намаляване на заплатите на държавните служители в страната, това искане е повече от скандално. Според Георгиев, ако се приеме предложението, с 30% ще се повиши и заплатата на председателя на общинския съвет, която по правилник е 90% от възнаграждението на общинския кмет. 

Ние бихме подкрепили увеличението при селските кметове, тъй като те в момента взимат недостатъчно средства и с тях, освен личните си нужди, посрещат и представителните си разходи, коментират съветници от ГЕРБ в Общински съвет „Марица".

 Запрян Дачев не бе открит за коментар.