Римски форум
Римски форум / 24chasa.bg
Римски форум Пловдив
95241
Римски форум Пловдив
  • Римски форум Пловдив
Срещу 5 милиона и 160 хиляди лева Община Пловдив си откупи продадения през 2003 г. Римски форум за 1 милион и 300 хиляди лева.

Спорът около имота започва още през 2003 г., когато земята до Централната поща заедно с археологическите ценности е продадена с решение на тогавашния Общински съвет на града под тепетата. Близо шест декара са дадени за без търг и конкурс. 14 години по-късно имотът отново е общинска собственост, но срещу почти 4 пъти по-голяма сума.
 
Пловдив си откупи Римския форум срещу 5 млн. лв.

По думите на Георги Колев, общински съветник от ЗС „Александър Стамболийски“, който води преговорите по сделката с имота, цената не е могла да бъде по-ниска, защото собствениците на терена не са искали да отстъпят.
 
Беше поискана дори сума от 5 млн. евро, но накрая се съгласиха за почти двойно по-малко. Нека да се има предвид това, че през 2003, когато за терена са платени 1,3 млн.лв., цената на квадратен метър жилищна площ в Пловдив е 130 евро при сегашните над 1000 евро на квадрат“, коментира в ефира на регионалната програма на Дарик адвокат Колев.
 
Проблемът е в това, че за този имот в договора, подписан  през 2003 г. е предвидена сериозна инвестицонна програма, свързана с археологическите находки. Обаче в първата част на това изречение се казва: след получаване на строително разрешение. Такова няма издадено досега и при това много правилно, защото не може Римският форум да бъде засипан с бетон“, подчерта общинският съветник.
 
Няма как да принудим собствениците да отстъпят от цената. В България частната собственост е неприкосновена. Трябваше да се разберем, или можехме да бъдем съдени, защото археологическите находки са безспорна държавна публична собственост и по този начин имотът е обременен с вещни тежести. Общината обаче не ги е декларирала“, каза още в ефира на Дарик Георги Колев.
 
Цялото интервю с него чуйте в звуковия файл.