ОбС Пловдив
ОбС Пловдив / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Римски форум Пловдив
95231
Римски форум Пловдив
  • Римски форум Пловдив
Срещу 5 милиона и 160 хиляди лева Община Пловдив си откупи продадения през 2003 г. Римски форум за 1 милион и 300 хиляди лева. Спорът около имота започва още през 2003 г., когато земята до Централната поща заедно с археологическите ценности е продадена с решение на тогавашния Общински съвет на града под тепетата. Близо шест декара са дадени за без търг и конкурс. 14 години по-късно имотът отново е общинска собственост, но срещу почти 4 пъти по-голяма сума.

Римски форум Пловдив
24chasa.bg

Към днешна дата голяма част от общинските съветници на Пловдив счетоха, че имотът е много важен за града предвид и предстоящата реконструкция на площад „Централен“, в чиито обхват попада Римският форум. Предложението за сделката беше прието от местния парламент с 34 гласа „за“. Против гласуваха 6-та съветници на БСП. Иван Петков от левицата заяви, че най-вероятно ще сезират по казуса държавното обвинение.

Кметът на Пловдив Иван Тотев беше категоричен, че след финализиране на сделката за имота, намеренията на общината са до домакинството на града като ЕСК през 2019 г. теренът с археологическите находки, известен още като Форум юг, да бъде експониран. Той подчерта, че с оглед бъдещето на града и ценността на терена, имотът задължително трябва да бъде общинска собственост. 

ОбС Пловдив
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Нужните средства за възстановяване на форума ще бъдат заложени в бюджета на Пловдив за 2018 г., допълни Тотев.

Пазарната оценка на имота е 5 милиона и 160 000 лева с ДДС. Парите градската управа ще плати на собственика на терена на два транша, до края на 2018 г.

Още чуйте в звуковия файл.