Държавата прибира тролеите на Батаклиев заради неплатено мито ?
Държавата прибира тролеите на Батаклиев заради неплатено мито ? / снимка : Виктор Кадири /dariknews.bg
Държавата прибира тролеите на Батаклиев след 1 месец?
27323
Държавата прибира тролеите на Батаклиев след 1 месец?
  • Държавата прибира тролеите на Батаклиев след 1 месец?

Последните 28 тролея, които Ангел Батаклиев трябваше да внесе като част от сделката за приватизация на „Градски транспорт", вероятно ще бъдат одържавени.

Вчера вносителят на тролеите - фирма „Си Импекс", е получила писмо от митницата в Бургас, в което се дава едномесечен срок за извършване на необходимите процедури по получаване на допустимо направление на стоката.  

Това означава да бъде подадена декларация за внос на тролеите и да им се плати мито и ДДС, поясни за Дарик радио шефът на бургаската митница Валери Стефанов.

Срокът за това е 30 дни след получаване на писмото и ако това не стане тролеите ще се считат за изоставени в полза на държавата. Стефанов бе категоричен, че запорът, наложен от Окръжния съд в Пловдив, не е причина вносителят да не оформи митнически стоката си. 

/чуйте какво каза за Дарик радио шефът на митницата в Бургас Валери Стефанов/ 

Единият от съдружниците във фирмата-доставчик Мирослав Беляшки заяви, че ще плати веднага след като си получи парите, които му дължи Ангел Батаклиев. Става въпрос за над 400 хил. лева за транспортните разходи при вноса и цената на тролеите.  

Припомням, че „Икономическа полиция" и Пловдивска окръжна прокуратура проверяват сделката за покупко-продажба на 28 тролеи, които трябваше да бъдат осигурени от мажоритарния собственик на „Градски транспорт" Ангел Батаклиев като част от приватизационния договор. Тролейбусите са на пристанище Бургас от 17 декември.  Самият Батаклиев е бил разпитван в „Икономическа полиция" и прокуратурата преди няколко дни, но му е забранено да коментира темата. Той е внесъл искова молба и съдът му е издал обезпечителна заповед за запор на тролейбусите. Първоначалната информация бе, че тролеите стоят в морския град, защото се изчакват резервните части за тях. Оказва се обаче, че причината е проблем във финансовите взаимоотношения между "Транс сити" и "Си Импекс".